De bitcoin en ether zijn dinsdag gekelderd, op dezelfde dag dat El Salvador de munt als wettig betaalmiddel heeft erkend.

De populaire cryptomunt daalde van 52.000 dollar tot een dieptepunt van 44.000 dollar.

De president van El Salvador laat zich niet uit het veld slaan en wil bitcoins bijkopen.

De koersen van de bitcoin en die van ether zijn dinsdag gekelderd, op dezelfde dag dat El Salvador de cryptomunt officieel heeft geaccepteerd als wettig betaalmiddel om aanhoudende hyperinflatie te helpen bestrijden.

De bitcoin daalde dinsdag maar liefst 17 procent, en de verkoop sloeg over naar andere cryptomunten als ether, dat dinsdag 23 procent omlaag ging.

De bitcoin handelde aanvankelijk in de buurt van een belangrijke cluster van technische weerstandsniveaus rond 52.000 dollar, voordat de munt afzakte tot een dieptepunt van ongeveer 44.000 dollar.

Woensdagochtend noteerde de bitcoin iets boven de 46.000 dollar, nog altijd een verlies van 12 procent binnen een dag. Ether koerste op 3.413 dollar.

bron: Coinmarketcap
bron: Coinmarketcap

In de aanloop naar de officiële adoptie van de bitcoin kocht El Salvador 400 bitcoins en gaf het Midden-Amerikaanse land aan dat het van plan is om er "veel meer" te kopen. De aankopen waren ongeveer 20 miljoen dollar waard.

Door de koersval van dinsdag heeft El Salvador naar schatting een verlies van zo'n 3 miljoen dollar geleden op zijn bitcoin-aankopen. Maar president Nayib Bukele heeft zich hierdoor niet uit het veld laten slaan. Via Twitter liet hij weten dat El Salvador een 'buy-the-dip strategie' volgt en nog eens 150 bitcoin heeft aangekocht.

Om de acceptatie van de bitcoin als wettig betaalmiddel te bespoedigen, zal El Salvador cryptobedrijf BitGo inzetten om zijn officiële bitcoin-portemonnee te coderen. Niet iedereen in het land voelt echter voor de plannen rond de bitcoin. Uit peilingen blijkt dat driekwart van de bevolking er bedenkingen bij heeft.

De uitverkoop van dinsdag sloeg over op andere cryptomunten: cardano, dogecoin en litecoin daalden elk met meer dan 14 procent.

LEES OOK: Een miljardair en topbelegger die de huizencrash van 2008 voorspelde, zegt dat crypto een complete zeepbel is en zet zijn kaarten op goud