President Donald Trump heeft een Republikeinse bestuurder in de staat Georgia gevraagd om stemmen voor hem te ‘vinden’, zodat hij alsnog zou winnen in deze staat.

Brad Raffensperger heeft het verzoek van Trump afgewezen.

Tien Amerikaanse oud-ministers van Defensie roepen Trump op zijn nederlaag tegen Joe Biden te erkennen.

 

President Donald Trump heeft er zaterdag bij een hoge verkiezingsofficial in de staat Georgia op aangedrongen genoeg stemmen te “vinden” om hem alsnog tot winnaar in de staat uit te roepen.

Dat schrijft The Washington Post zondag op basis van een opname van het telefoongesprek dat Trump voerde met de minister van Binnenlandse Zaken van Georgia, Brad Raffensperger.

Trump probeerde met vleien, smeken en ten slotte door dreigementen met strafrechtelijke gevolgen zijn partijgenoot over te halen om zijn nederlaag tegen Joe Biden ongedaan te maken.

De Democraat versloeg Trump in de swing state Georgia na twee hertellingen, die volgens Raffensperger "eerlijk en nauwkeurig" waren, zo hield hij de president voor in hun telefoongesprek van een uur.

Zonder met bewijzen te komen, beweert Trump al weken dat zijn nederlaag te wijten is aan grootschalige verkiezingsfraude. "Ik kan Georgia niet verloren hebben", zei Trump in het telefoongesprek meerdere malen. "Wij hebben met honderdduizenden stemmen gewonnen."

"Trumps minachting voor de democratie komt bloot te liggen. Voor de zoveelste keer. Op tape", zo reageerde Democraat Adam Schiff, voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, op het nieuws over het telefoongesprek. "Druk uitoefenen op een verkiezingsofficial om stemmen te 'vinden' is mogelijk crimineel."

Democraten hopen dat de krappe zege van Biden in Georgia een voorteken is voor de verkiezingen van dinsdag in deze staat, wanneer nog twee zetels in de Senaat te vergeven zijn. Vooral voor de aanstaande president is het belangrijk dat de Democraten beide zetels winnen. De Republikeinen hebben genoeg aan één senator om de meerderheid in de Senaat te behouden.

10 oud-ministers van Defensie roepen Trump op nederlaag te erkennen

De tien in leven zijnde voormalig Amerikaanse ministers van Defensie hebben hun zorgen geuit over het betwisten van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zoals president Trump doet. In een opinieartikel in The Washington Post roepen de voormalig ambtsbekleders op de uitslag te accepteren.

"Amerikaanse verkiezingen en vreedzame machtsoverdrachten zijn kenmerken van onze democratie", stellen de oud-ministers, onder wie zich zowel Democraten als Republikeinen bevinden. "De tijd om de resultaten in twijfel te trekken, is voorbij. Het moment voor de formele telling van de stemmen van het kiescollege, zoals voorgeschreven in de grondwet en het statuut, is aangebroken."

Onder de ondertekenaars zijn James Mattis, die in 2018 opstapte als Defensieminister onder Trump, en Mark Esper, die de huidige president vorig jaar november ontsloeg. De andere oud-ministers zijn Ashton Carter, Dick Cheney, William Cohen, Robert Gates, Chuck Hagel, Leon Panetta, William Perry en Donald Rumsfeld.

De voormalige functionarissen doen hun oproep in aanloop naar woensdag, als het Amerikaanse Congres voor de taak staat de uitslag van de presidentsverkiezingen te bekrachtigen.

Een groep van elf Republikeinse Senatoren kondigde aan daar een stokje voor te willen steken. President Trump beweert zonder daar bewijs voor te leveren dat hij de presidentsverkiezingen van Joe Biden verloren heeft door grootschalige verkiezingsfraude en weigert zich neer te leggen bij zijn nederlaag.

De oud-ministers reageren ook op geluiden dat Trump bij zijn adviseurs geïnformeerd heeft naar de mogelijkheid de staat van beleg uit te roepen om de voor hem ongunstige verkiezingsuitslag te beïnvloeden. "Pogingen om de Amerikaanse strijdkrachten te betrekken bij het oplossen van verkiezingsgeschillen zouden ons op gevaarlijk, onwettig en ongrondwettelijk grondgebied brengen", stellen de voormalig bestuurders.

Trumps voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn suggereerde eind vorig jaar dat de president door middel van de staat van beleg het leger in zou kunnen zetten om in bepaalde staten nieuwe verkiezingen te realiseren. Verschillende media meldden dat Trump daarop bij zijn adviseurs navraag deed naar die mogelijkheid. Zelf bestempelde de president de berichtgeving daarover als "fake news."

LEES OOK: Vicepresident Mike Pence moet op 6 januari de zege van Joe Biden bekrachtigen – poging om Trump als winnaar te laten aanwijzen mislukt