Medestanders van president Donald Trump hebben een nederlaag geleden bij de rechter in een poging om de verkiezingszege van Joe Biden aan te vechten.

Op 6 januari moet vicepresident Mike Pence de winst van Biden in het Congres bekrachtigen.

Een poging om Pence via de rechter te dwingen om alsnog Trump als winnaar te laten aanwijzen, is mislukt.

De aanhangers van president Donald Trump in de Republikeinse partij hebben bij een federale rechter een nederlaag geleden in hun strijd om de benoeming van de verkozen president Joe Biden ongedaan te maken.

De Republikeinen onder aanvoering van afgevaardigde Louie Gohmert uit de staat Texas wilden vice-president Mike Pence via de rechter dwingen dat hij zich moet inspannen om president Trump uit te roepen tot winnaar van de verkiezingen bij een speciale vergadering in het Amerikaanse Congres. Die vindt plaats op 6 januari. De rechter heeft de zaak afgewezen.

Pence zit als vice-president de speciale sessie van het Amerikaanse Congres op 6 januari voor om de stemmen van het kiescollege tellen. Daar zal worden vastgesteld dat Biden de verkiezingen heeft gewonnen.

De goedkeuring van de uitslag is normaliter een formaliteit, maar als klachten worden ingediend kan dat volgens Amerikaanse media leiden tot een urenlang debat waarbij ook gestemd moet worden.

Rechter: geen reden om verkiezingszege van Biden te betwisten

De rechter oordeelde dat Gohmert en de andere indieners geen gegronde basis hebben om de verkiezing van Biden teniet te doen. Pence had de rechter zelf afgelopen donderdag ook al verzocht om de zaak af te wijzen, omdat die niet aan hem gericht zou moeten zijn.

Meerdere Republikeinen hebben al aangekondigd te zullen dwarsliggen bij de vergadering van het Congres en te zullen protesteren tegen de uitslag.

De huidige president Donald Trump heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven en houdt vol dat is gefraudeerd. Pogingen om dat voor de rechter aan te tonen, zijn tot nu toe mislukt.

Congres stemt veto van Trump over defensiebegroting weg

Vrijdag hebben Republikeinen in de Senaat voor het eerste op grote schaal afstand genomen van president Trump.

Het Amerikaanse Congres stemde een veto van Trump over de defensiebegroting weg. De Senaat verwierp het veto van de president, nadat het Huis van Afgevaardigden dat eerder deze week al had gedaan. Het is de eerste keer dat het Congres een veto van Trump ongedaan maakt.

De vereiste meerderheid van twee derde van de stemmen werd vrijdag ruim gehaald in de door de Republikeinen gedomineerde Senaat. Dat leverde hun de woede op van Trump, die zijn partijgenoten "zwak en vermoeid" leiderschap verweet.

Het gaat om een begroting van omgerekend 606 miljard euro, die eerder met een grote meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden (lagerhuis) als de Senaat (hogerhuis) is aangenomen.

De president had onder meer bezwaar tegen het plan om militaire bases om te dopen. Ze zijn nu nog genoemd naar leiders van de zogenoemde Confederatie, de alliantie van staten die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog vochten voor behoud van de slavernij.

Trump wil ook niet dat de door hem gewenste terugtrekking van militairen uit bijvoorbeeld Afghanistan en Duitsland wordt beperkt.

Ook zou de wet volgens Trump moeten regelen dat bedrijven als Facebook en Twitter aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de inhoud van wat ze publiceren, maar ook hier gingen de Amerikaanse parlementariërs niet in mee. De president noemde het op Twitter een gemiste kans. "Dit geeft onbeperkte macht aan de grote techbedrijven."

LEES OOK: Trump heeft naar verluidt de nieuwe inrichting van Melania in Mar-a-Lago er meteen weer uit laten slopen – hij was niet blij met wit marmer en veel donker hout