• Op dinsdag is de veiling van start gegaan van een cryptokunstwerk van een iconische ‘Doge’-meme.
  • Deze meme van een opgewonden Shiba Inu-hond is ook de inspiratie geweest voor de cryptomunt dogecoin.
  • De prille maar onstuimige NFT-markt lijkt te lijden onder de neergaande spiraal van de cryptomarkt.

Toen de Japanse basisschoollerares Atsuko Sato in februari 2010 foto’s van haar hond op haar blog plaatste, kon ze niet weten dat ze een revolutie zou ontketenen in een uithoek van de cryptomarkt.

Haar afbeeldingen werden de basis voor de populaire ‘Doge’-meme (Doge als verkeerde spelling van ‘dog’, hond) die op zijn beurt weer een cryptomunt inspireerde: de dogecoin.

De volgende stap in de evolutie van de faam van de Doge-meme diende zich afgelopen dinsdag aan. De afbeelding waar het allemaal mee begon, wordt door Atsuko geveild als een nonfungible token op handelsplatform Zora, meldt NBC News.

NFT’s zijn niet-vervangbare tokens gebaseerd op dezelfde technologie als de bitcoin: de blockchain. Elke NFT is uniek, niet te vermenigvuldigen en kan alleen in zijn geheel worden overgedragen.

Hoeveel zal Doge opleveren?

De veiling van Doge, die in potentie miljoenen dollars kan opleveren, wordt voor het eerst in de geschiedenis van handelsplatform Zora gecertificeerd door de organisatie Know Your Meme. Dit is de internetencyclopedie- en stamboom voor internet-memes.

De opbrengst van de veiling zal volgens Zora naar goede doelen gaan. Eerdere veilingen van bekende memes als Nyan Cat, Charlie Bit My Finger en Disaster Girl leverden ieder al honderdduizenden dollars op.

De bubbel van de NFT-markt

Kunstenaars hebben al miljoenen verdiend aan de verkoop van NFT’s. Zo leverde het kunstwerk ‘Everydays: The First 5000 Days’ van Beeple in maart 69 miljoen dollar op.

Ook merken als Nike, Louis Vuitton en de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn ingestapt in de lucratieve NFT-markt. Enkele van de meest verzamelde en verhandelde NFT-merken zijn momenteel NBA Top Shot, CryptoPunks en Street Fighter.

Toch lijkt de hype rond NFT’s een beetje af te zwakken. Zo bleek de miljoenenverkoop van Beeple’s kunstwerk niet helemaal zuiver en waarschuwde Beeple zelf ook voor de zeepbel die er aan het ontstaan is op de markt. Cybercriminelen richten zich vanwege de exorbitante bedragen die rondgaan op platforms als Zora tegenwoordig ook op NFT’s.

Activiteit NFT-markt is opgedroogd

Yahoo News constateerde op maandag dat de activiteit op de NFT-markt in ruim een maand tijd bijna is gehalveerd. Dit blijkt uit cijfers van Nonfungible, een site die het aantal actieve digitale portemonnees (wallets) bijhoudt van handelsplatforms voor cryptokunstwerken.

Het aantal verkopen van NFT’s is sinds de piek begin mei van ruwweg 25.000 gedaald naar zo’n 15.000. Ook de waarde van de transacties is dramatisch gezakt. Was dat in april nog 322 miljoen dollar, in de afgelopen maand was dat slechts 88 miljoen dollar.

Volgens cryptonieuwssite Protos kunnen we de NFT-markt inmiddels afschrijven. “De bubbel is gebarsten”, kopte Protos deze week. Op basis van eigen onderzoek stelt Protos dat het aantal NFT-transacties afgelopen week met 90 procent is gedaald.

NFT’s lijden onder val van de bitcoin

Yahoo News vermoedt dat de instorting van de NFT-markt rechtstreeks verbonden is aan de val van cryptovaluta’s in de afgelopen weken.

De bitcoin kreeg klap na klap te verduren: China wil het minen van de cryptomunt aan banden leggen, Tesla stopte met het accepteren van de bitcoin als betaalmiddel en het vervuilende karakter van het goedkeuren van bitcointransacties joeg investeerders weg.

Woensdagochtend noteerde de bitcoin op ongeveer 34.000 dollar. In april haalde de munt nog een recordniveau 65.000 dollar.

Ook andere cryptomunten zoals ether en de dogecoin zijn fors in waarde gedaald. Het aantal bitcoin-adressen waarmee actief wordt gehandeld is sinds de piek van medio april bijna gehalveerd.

Het is dus nog maar de vraag of de veiling van de Doge-NFT evenveel kan opleveren als eerder verkochte memes.

LEES OOK: Spannend moment voor de bitcoin: als die blijft hangen op $34.000 is dat gunstig anders dreigt diepere val, aldus technisch analist