• Nu de markt voor zogenoemde NFT-kunstwerken razendsnel groeit, sneuvelen de verkooprecords bij bosjes.
  • Een digitale collage van 5.000 afbeeldingen van de Amerikaanse kunstenaar Beeple leverde eerder deze maand 69 miljoen dollar op.
  • Maar ook werken van CryptoPunk, muziekproducent 3LAU en ‘de eerste tweet’ leverden miljoenen op.

De markt voor (digitale) cryptokunst groeit razendsnel. Investeerders en beroemdheden als Mark Cuban, Paris Hilton en Taco Bell zijn er met volle overtuiging ingestapt.

Lees ook: Dit moet je weten over NFT’s, de digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden

Aangezien zogenoemde NFT’s (non-fungible tokens) vooral worden gekocht en verkocht via transacties in cryptovaluta, is het niet eenvoudig om de duurste aankopen op een rij te zetten.

Maar Insider heeft mede op basis van gegevens van Nifty Gateway, een veilingsite voor cryptokunst, elf van de duurste kunstwerken weten te identificeren.


Nyan Cat van Chris: 590.000 dollar

Een NFT met de populaire Nyan Cat-meme, een waar stukje internetgeschiedenis, werd in februari verkocht voor 300 ethereum, oftewel zo'n 590.000 dollar. De verkoop vond plaats bij een vierentwintig uur durende veiling op het cryptokunstplatform Foundation.


THE COMPLETE MF COLLECTION van Beeple: 777.777,77 dollar

Deze NFT-verkoop was ongebruikelijk, omdat er naast de op blockchain gebaseerde kunst ook een fysieke component aan zit. Deze collectie van Beeple bevat veel digitale kunstwerken, maar ook "een gesigneerde en genummerde titaniumplaat" en zelfs een pluk haar.


Hairy van Steve Aoki: 888.888,88 dollar

Eerder deze maand heeft muzikant Steve Aoki samen met Antoni Tudisco deze zeer waardevolle NFT gemaakt. Daarop danst een harig blauw met paars poppetje op muziek van Aoki. Het kunstwerk werd op 8 maart verkocht op het platform Nifty Gateway.


Not Forgotten, But Gone van WhIsBe: 1 miljoen dollar

Deze 16 seconden durende clip van het ronddraaiende gouden skelet van een gummibeer werd voor 1 miljoen dollar verkocht op Nifty Gateway. Kunstenaar WhIsBe verkoopt meerdere gouden gummiberen op het platform.


Auction Winner Picks Name van SSX3LAU: 1,33 miljoen dollar

Producer van elektronische dansmuziek 3LAU is ook in de NFT-markt gestapt en heeft een grote verkoop gedaan in samenwerking met Slimesunday. De winnaar van de veiling mag ook een naam geven aan het nummer dat wordt afgespeeld op de NFT-muziekvideo.


CryptoPunk #6965: 1,54 miljoen dollar

Deze token was het op twee na duurste kunstwerk van CryptoPunk toen het op 19 februari verkocht werd. Ook een aantal andere CryptoPunk-tokens hebben de grens van 1 miljoen dollar doorbroken, afhankelijk van de waarde van de cryptomunten op het moment van de verkoop. Bekijk de hele lijst hier.


First Tweet van Jack Dorsey: 2,5 miljoen dollar

Voor de allereerste tweet ooit als NFT is 2,5 miljoen dollar geboden. Daarmee komt de tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey zeker in de top 10. Dorsey heeft eerder deze maand aangekondigd dat hij de opbrengst van de veiling aan een goed doel schenkt.


CROSSROAD van Beeple: 6,66 miljoen dollar

Op 24 februari kondigde het platform voor digitale kunst Nifty Gateway op Twitter aan dat een werk van Beeple 6,6 miljoen dollar had opgeleverd. De NFT bevat een anti-Trump boodschap.


CryptoPunks #7804 en #3100: voor 7,6 miljoen dollar per stuk

Deze verhandelbare stukken van CryptoPunk werden op 11 maart verkocht voor 4.200 ethereum. Daarmee zijn deze NFT-kunstwerken de twee duurste tokens van CryptoPunk. De website van Larva Labs omschrijft de CryptoPunks als "unieke verzamelobjecten met een bewijs van eigendom dat is vastgelegd in de blockchain van ethereum."


'Everydays: The First 5,000 Days' van Beeple: 69 miljoen dollar

Het allerduurste NFT-kunstwerk tot nu toe is een werk van cryptokunstenaar Beeple, dat is geveild via Christie's. Het was de eerste NFT die werd verkocht door het klassieke veilinghuis. Dit gaf nieuwe legitimiteit aan de snelgroeiende markt voor cryptokunst. Het kunstwerk 'Everydays: The First 5000 Days' is een digitale collage van 5.000 afbeeldingen van werk van Beeple.


Lees meer over NFT's: