• Op Twitter klagen verschillende gebruikers van NFT-platform Nifty Gateway dat hun digitale kunst gestolen is door criminelen.
  • Volgens een van hen is in totaal zeker 150.ooo dollar gestolen.
  • Volgens een woordvoerder van Nifty Gateway is er geen indicatie dat het platform gehackt is.

Je kon er natuurlijk de klok op gelijkzetten. Criminelen proberen een slaatje te slaan uit de nieuwste cryptohype: non-fungible tokens oftewel NFTs. Dat zijn digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden.

Op zondag meldden zich verschillende mensen op Twitter die klaagden dat hun accounts op Nifty Gateway gehackt waren. Dit is de marktplaats waar artiesten als Grimes hun unieke cryptokunst aan verzamelaars verkopen.

Deze gebruikers zagen met lede ogen aan hoe kostbare cryptokunst uit hun accounts verdween. Ook werden hun creditcardgegevens gebruikt om andere NFT’s te kopen en te laten verdwijnen.

Een woordvoerder van Nifty Gateway wilde niet zeggen hoeveel NFT’s er gestolen zijn, maar kon tegenover Business Insider wel toegeven dat een “kleine groep gebruikers” geraakt was.

Gebruiker @keyboardmonkey die de diefstallen bijhoudt, schat de schade op 150.000 dollar voor de getroffen slachtoffers. Het betreft de diefstal van cryptokunst die veel persaandacht kregen, waaronder objecten van filmcomponist Trevor Jones.

Gejat op Nifty Gateway, geheeld op Discord

Michael Miraflor was de eerste die op Twitter de digitale kunstroof bekendmaakte. (Door alle aandacht heeft hij inmiddels zijn account op privé gezet).

Hij klaagde dat iemand met zijn creditcard op Nifty Gateway voor duizenden dollars aan cryptokunst had gekocht. Diezelfde persoon verhuisde zijn NFT's naar een nieuw account en verkocht ze vervolgens op berichtendienst Discord, die veel gebruikt wordt onder gamers.

Someone stole my NFTs today on @niftygateway and purchased $10K++ worth of today's drop without my knowledge. NFTs were then transferred to another account.

I encourage EVERYONE to please check their accounts ASAP.

Could use everyone's help here - please RT!

Miraflor zegt dat hij contact onderhoudt met Griffin Cock Foster, een van de oprichters van Nifty Gateway. Maar deze kon hem niet helpen om zijn gestolen kunst terug te krijgen nadat de digitale tokens al doorverkocht waren door de criminelen.

Een woordvoerder van het NFT-platform zegt echter dat er geen aanwijzingen zijn dat de site daadwerkelijk gehackt is, of dat de inloggegevens van de getroffen accounts gestolen zijn. Nifty Gateway is een van de enige NFT-platforms waarbij gebruikers rechtstreeks cryptokunst via hun creditcard kunnen kopen in plaats van een wallet.

Geen hack, maar gelekte gegevens?

"We zien geen aanwijzingen van een inbraak", zegt de woordvoerder. "Nifty Gateway staat momenteel in contact met het kleine aantal gebruikers wiens accounts zouden zijn overgenomen."

Het kan zijn dat de diefstal van de cryptokunst het gevolg is van de slechte beveiliging van de gebruikers zelf. Dat ze oude – mogelijk bij een datalek beschikbaar gekomen – wachtwoorden hebben gebruikt (of hergebruikt), of dat ze geen tweestapverificatie gebruikten voor hun account voor het NFT-platform.

"We hebben berichten gezien dat de betrokken NFTs via Discord of Twitter verhandeld zijn", zegt de woordvoerder tegen Business Insider. "We moedigen alle Nifty Gateway-klanten aan om alleen NFTs op ons platform te verhandelen."

Cryptokunst blijft toch een beetje schimmig

In de cryptowereld lopen consumenten nog altijd veel risico op diefstal en fraude. Aangezien blockchaintransacties anoniem en onomkeerbaar zijn, kan een gestolen wachtwoord grote gevolgen hebben voor mensen die grote geldsommen in digitale valuta hebben geïnvesteerd.

Met de toenemende hype rond NFT's nemen de risico's in deze markt ook toe.

Vorige week verkocht veilinghuis Christie's een NFT van kunstenaar Beeple voor ruim 60 miljoen euro. Op Nifty Gateway verkocht artiest Grimes, de partner van Tesla-topman Elon Musk, binnen 20 minuten bijna 6 miljoen dollar aan cryptokunst.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Wat je moet weten over NFT’s: digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden