• Het NFT-kunstwerk ‘Everydays: The First 5000 Days’ van Beeple is in maart voor 69 miljoen dollar verkocht.
  • De koper met het pseudoniem ‘MetaKovan’ heeft inmiddels onthuld dat hij de Indiase ondernemer Vignesh Sundaresan is.
  • De onafhankelijke blogger Amy Castor vermoedt dat Sundaresan onder een hoedje speelt met Beeple en dat er sprake is van belangenverstrengeling.

Een eigenaarscertificaat van een digitaal kunstwerk, een non-fungible token (NFT), is eerder deze maand in het Verenigd Koninkrijk verkocht voor 69 miljoen dollar. Het is de op twee na hoogste prijs die ooit is betaald voor een werk van een levende kunstenaar, aldus veilinghuis Christie’s.

De verkoop van ‘Everydays: The First 5000 Days’ was een historisch moment voor Christie’s én Beeple, wiens echte naam Mike Winkelmann is.

In de kunstwereld vroegen velen zich af wie de mysterieuze man was die het bod deed onder het pseudoniem MetaKovan.

Het blijkt nu dat het niet één iemand was, maar twee ondernemers uit het Indiase Tamil Nadu, die momenteel opereren vanuit Singapore. Het gaat om Vignesh Sundaresan, die ook door het leven gaat als MetaKovan, en Anand Venkateswaran, ook bekend als Twobadour.

"Het punt was om Indiërs en mensen van kleur te laten zien dat ook zij mecenassen kunnen zijn, dat crypto de verschillen tussen het Westen en de 'rest' nivelleert, en dat het mondiale Zuiden in opkomst is", schrijven de twee in een blogpost waarin ze hun identiteit prijsgeven.

Investeren in alles wat met crypto te maken heeft

Sundaresan, een alumnus van de prestigieuze startupbroedplaats Y Combinator, ontdekte de cryptowereld in 2013. Destijds had hij geen geld, dus ging hij met wereldwijde netwerk van bitcoin aan de slag om wat te verdienen. Uiteindelijk zette hij in Canada een handelsplatform op genaamd Coins-e. Inmiddels bestaat dit niet meer.

Het omslagpunt kwam toen Sundaresan investeerde in de eerste Initial Coin Offering (ICO) van cryptomunt ethereum. Het geld dat hiermee binnenkwam, gebruikte hij voor de financiering van meerdere projecten zoals Polkadot, Tezo, Dfinity, Decentraland, Flow en andere.

Dit leidde ook tot de oprichting van Metapurse, door Sundaresan omschreven als "een exclusief cryptofonds gespecialiseerd in het identificeren van projecten in een vroeg stadium op het gebied van blockchain-infrastructuur, financiën, kunst, unieke verzamelobjecten en virtueel landgoed."

Kortom, als het iets met crypto te maken heeft en het is de moeite waard om geld aan uit te geven, dan wil Metapurse er deel van uitmaken – net zoals bij het kunstwerk van Beeple.

Het B20-project: een verzameling van cryptokunst

Het eerste experiment van Metapurse was het B20-project. Sundaresan en Venkateswaran kochten daarvoor zo'n twintig kunstwerken van Beeple voor zo'n 2,2 miljoen dollar.

Daarna is deze kunstcollectie uitgebreid. Niet in de echte wereld, maar de virtuele wereld. De twee verzamelaars gingen op zoek naar vastgoed in de virtuele wereld en namen virtuele architecten in dienst om (virtuele) monumenten te maken.

Maar hier wordt het ingewikkeld. Toen Sundaresan het B20-project creëerde, gaf hij zichzelf 59 procent van de uitstaande tokens en 2 procent daarvan ging naar Beeple.

Beschuldiging van belangenverstrengeling

Volgens de onafhankelijke blogger Amy Castor leidt dit tot belangenverstrengeling. Zij suggereert dat de twee Indiërs en Beeple onder één hoedje hebben gespeeld door ervoor te zorgen dat het Everydays-kunstwerk van Beeple aan de Metapurse-collectie is toegevoegd.

WhaleStreet, een gedecentraliseerde markt voor het ruilen van cryptotokens, organiseerde op 23 januari een verkoop van zo'n 1,6 miljoen B20-tokens. Die werden voor 0,36 dollar per stuk in de markt gezet.

De koers van de B20-tokens steeg in januari en februari naar iets meer dan 10 dollar. Maar na de veiling van 'Everydays: The First 5000 Days' van Beeple schoot de koers van de B20-tokens tijdelijk omhoog naar 23 dollar.

Vervolgens is de waarde van de B20-tokens weer wat gedaald. Woensdag noteerden de B20-tokens op iets meer dan 9 dollar, aldus CoinMarketCap.

Volgens Castor bood de aankoop van het kunstwerk van Beeple vroege instappers in de tokens van de B20-collectie een mooie kans om met forse winst te verkopen bij de koerspiek rond de veiling bij Christie's.

Verzoek om artikel te verwijderen

"Nadat ik dit artikel heb gepubliceerd, heeft Sundaresan mij gemaild en gevraagd of ik het kon verwijderen. Dit heb ik geweigerd, maar ik heb ermee ingestemd om wijzigingen aan te brengen als hij specifieks iets kon aanwijzen dat feitelijk onjuist was. Vooralsnog heeft hij dat niet gedaan", schreef Castor in een aanvulling kort na de publicatie van het blog.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider India.

LEES OOK: Veel NFT’s ‘gaan op den duur helemaal niks waard zijn’ – digitale kunstenaar Beeple waarschuwt voor de risico’s van cryptokunst