• Dinsdagochtend bewogen belangrijke cryptomunten opnieuw fors lager.
  • De bitcoin noteerde onder de 33.000 dollar en ook ether en de dogecoin zakten weg.
  • Experts verwijzen naar algemene zorgen over acties van de Chinese overheid en een verwachte stijging van rentes die speculeren met geleend geld duurder maken.

Sinds de crash van de cryptomarkt in mei zijn digitale munten zoals de bitcoin weer wat opgekrabbeld. Maar het blijft onrustig. Dinsdagochtend noteerden belangrijke cryptomunten opnieuw fors lager.

De bitcoin zakte met 10 procent naar een niveau van ongeveer 33.000 dollar. Hiermee is de bitcoin weer in de buurt van het bodemniveau van eind mei.

Medio april noteerde de bitcoin nog op bijna 65.000 dollar.

Ook andere grote cryptomunten zakten dinsdag weg. Ether, de munt achter het Ethereum-netwerk, noteerde 10 procent lager op 2.490 dollar. En de dogecoin verloor 13 procent en zakte naar een niveau van 0,32 dollar.

Lees ook: Het aantal bitcoin-adressen waarmee actief wordt gehandeld is sinds de piek van medio april bijna gehalveerd: ‘hodl’ lijkt het devies

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de ontwikkeling bij de belangrijkste cryptomunten.

Bron: Coinmarketcap.com
Bron: Coinmarketcap.com

Een heel duidelijke aanleiding voor de hernieuwde daling van cryptomunten is niet voorhanden. Experts wijzen op diverse factoren die al langer spelen.

Lees ook: De CEO van een grote vermogensbeheerder voor crypto legt uit hoe je kunt inspelen op ‘decentralised finance’ – en tipt 3 interessante tokens

Zorgen om China en stijgende rente op cryptomarkt

Zo blijft China de druk verhogen om het minen van bitcoin in dat land aan te pakken zegt Jehan Chu van de Hongkongse crypto-investeerder Kenetio Capital tegen de site Coindesk.

Zogenoemde miners zijn actief met het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin (de blockchain) en krijgen in ruil daarvoor nieuwe bitcoins. Het gros van deze activiteit vindt plaats via firma's die vanuit China opereren.

Omdat het om energie-intensieve activiteiten gaat, maken miners graag gebruik van goedkope stroom in China, onder meer uit kolencentrales. De Chinese regering is daar niet blij mee en wil ongereguleerde cryptomunten sowieso harder aanpakken.

Een andere zorg is dat de stijgende inflatie in de VS ertoe kan leiden dat de Amerikaanse centrale bank het goedkoopgeldbeleid gaat terugschroeven. Centrale banken hebben duizenden miljarden dollars (en euro's) in het financiële systeem gepompt. Dit heeft rentes omlaag geduwd en speculeren met geleend geld extreem goedkoop gemaakt.

Een deel van de monetaire stimulans is naar speculatieve beleggingen zoals cryptomunten gevloeid. Op het moment dat lenen om te beleggen duurder wordt, kan dat ook de cryptomarkt raken.

Een meer exotische reden dinsdag werd genoemd voor de daling van de cryptomarkt, betrof een actie van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI. Die gaf maandagavond aan 2,3 miljoen dollar aan bitcoin in beslag te hebben genomen die was betaald aan een hacker die losgeld eiste.

De FBI is erin geslaagd het wachtwoord van één van de hackers te kraken om toegang te krijgen tot dienst digitale portemonnee met bitcoins. Dit zou zorgen over de veiligheid van de opslag van bitcoins hebben doen opleven.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Universiteit MIT gaf in 2014 gratis bitcoins weg aan 3.100 studenten – die zijn sindsdien 13.000% in waarde gestegen