• Een digitaal kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Beeple is geveild voor ruim 69 miljoen dollar.
  • Het gaat om een zogenoemde NFT, een digitale token die uniek is en niet te vermenigvuldigen.
  • NFT’s zijn de nieuwste hype in de cryptowereld en kunnen de kunstmarkt op z’n kop zetten.

Een digitaal kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Beeple is geveild voor ruim 69 miljoen dollar (58 miljoen euro). Het betreft een collage van vijfduizend afbeeldingen die Beeple de afgelopen ruim dertien jaar elke dag maakte.

Beeples werk getiteld Everydays: The First 5,000 Days, is volgens veilinghuis Christie’s het duurste NFT ooit verkocht.

Christie’s meldde dat Beeple, die eigenlijk Mike Winkelmann heet, zich nu onder de top drie van “waardevolste” levende kunstenaars mag rekenen. Onlangs werd al een kort filmpje van hem voor 6,6 miljoen dollar verkocht.

Het digitale kunstwerk is een zogeheten NFT. Dat staat voor non-fungible token, oftewel niet-vervangbare token, en is gebaseerd op dezelfde technologie als de bitcoin.

Omdat NFT’s niet te kopiëren zijn, fungeren ze vaak als verzamelobject. Ze worden gebruikt voor onder meer digitale kunstwerken, mode-items, sportplaatjes en aankopen in computerspellen.

Lees meer: Dit moet je weten over NFT’s, de digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden

NFT’s werden voor het eerst populair in 2018 door CryptoKitties, een kleurrijke blockchaingame waarin spelers hun eigen unieke katjes kunnen kopen, verkopen en fokken. Volgens CNBC ging de duurste digitale kat weg voor meer dan een ton.

Inmiddels bieden bekende merken als Nike en Louis Vuitton en de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA ook digitale goederen en diensten aan gebaseerd op het NFT-principe.

Ook beroemdheden kopen en verkopen de digitale tokens voor duizenden dollars. Zo deed de Amerikaanse DJ 3LAU 33 digitale tokens van de hand voor 11,6 miljoen dollar. Een ander voorbeeld is popster Grimes, de vriendin van Elon Musk, die 5,8 miljoen dollar opstreek voor de verkoop van haar digitale collectie.

Twittertopman Jack Dorsey veilt zijn eerste tweet, die tegelijkertijd het eerste bericht was op het platform. "Just setting up my twttr", was zijn boodschap.

LEES OOK: Deze 4 startups maken gebruik van NFT’s, de nieuwste cryptohype – ze kunnen voor altijd veranderen hoe wij kunst kopen