NFT staat voor non-fungible token, oftewel niet-vervangbare token, en is gebaseerd op dezelfde technologie als de bitcoin.

Elke non-fungible token is uniek, niet te vermenigvuldigen en kan alleen in zijn geheel worden overgedragen.

Omdat NFT’s niet te kopiëren zijn, fungeren ze vaak als verzamelobject

Zo’n 250 miljoen dollar gaat er inmiddels om in de markt voor NFT’s, blijkt uit een rapport van L’Atelier BNP Paribas en nonfungible.com.

NFT staat voor non-fungible token, oftewel niet-vervangbare token, en is gebaseerd op dezelfde technologie als de bitcoin: de blockchain. Daarmee worden unieke tokens gecreëerd die fungeren als digitale verzamelobjecten.

Non-fungible tokens profiteren van de cryptokoorts die vorig opnieuw is uitgebroken. In 2020 is er vier keer zo veel geld gestoken in NFT’s als het jaar ervoor.

Maar NFT’s zitten wel iets anders in elkaar dan digitale valuta. In tegenstelling tot populaire cryptomunten als bitcoin en ethereum kunnen NFT’s niet onderling verhandeld worden.

Wat is een NFT?

Van een bitcoin bestaan miljoenen kopieën die onderling uitwisselbaar zijn, allemaal dezelfde waarde hebben en in kleinere stukjes kunnen worden opgebroken.

Bij NFT's kan dat niet. Elke non-fungible token is uniek, niet te vermenigvuldigen en kan alleen in zijn geheel worden overgedragen.

Vergelijk het met een briefje van 10 euro en een schilderij. Het maakt niet uit welk specifiek biljet je in handen hebt, met elk tientje kun je betalen. Maar het schilderij is niet verwisselbaar. Er is maar een exemplaar dat een landschap, persoon of situatie op deze manier afbeeldt.

Omdat NFT's niet te kopiëren zijn, fungeren ze vaak als verzamelobject. Ze worden gebruikt voor onder meer digitale kunstwerken, mode-items, sportplaatjes en aankopen in computerspellen.

Wat zijn voorbeelden van NFT's?

NFT's werden voor het eerst populair in 2018 door CryptoKitties, een kleurrijke blockchaingame waarin spelers hun eigen unieke katjes kunnen kopen, verkopen en fokken. Volgens CNBC ging de duurste digitale kat weg voor meer dan een ton.

Inmiddels bieden bekende merken als Nike en Louis Vuitton en de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA ook digitale goederen en diensten aan gebaseerd op het NFT-principe.

Enkele van de meest verhandelde NFT-merken zijn NBA Top Shot, CryptoPunks en Street Fighter, aldus digitale handelssite Crypto Slam.

NBA Top Shot is het populairste platform om NFT's aan te schaffen. Ruim 72.000 kopers hebben in totaal meer dan 228 miljoen dollar uitgegeven aan uniek videomateriaal van hoogtepunten uit NBA-wedstrijden.

CryptoPunks was een van de eerste NFT's die werd verhandeld op de ethereum-blockchain in 2017 – het op een na grootste cryptoplatform ter wereld, afgezien van bitcoin.

Street Fighter is de nieuwste hype in de NFT-wereld. Daarmee kunnen verzamelaars unieke personages in bezit krijgen uit het legendarische computerspel. Zo betaalde iemand meer dan 500 dollar om eigenaar te worden van een gifje waarin sumoworstelaar E. Honda op een kont slaat.

Een andere populaire NFT-categorie is het zogeheten multiverse, waarbij digitale bezittingen kunnen worden gekocht voor een virtuele wereld. Kopers kunnen onder meer eigenaar worden van digitaal land en vastgoed.

Hoe koop je een NFT?

Er zijn twee blockchainplatforms die het populairst zijn om NFT's te creëren: ethereum (ETH) en World Asset eXchange (WAX). Die laatste is vooral populair bij NFT's voor virtuele personages en videogames.

Om een NFT te kopen, betaal je in de cryptovaluta die bij het platform hoort.

NFT's kunnen worden verhandeld op open markten, zoals OpenSea.

Waarom zijn NFT's miljoenen waard?

Dat is een kwestie van schaarste en uniciteit. Er is maar een beperkt aantal NFT's en de digitale tokens kunnen niet gekopieerd worden.

Daarnaast speelt authenticiteit ook een rol in de opkomst van NFT's. De uniekheid van de tokens is eenvoudig te checken en de herkomst is altijd te herleiden tot de oorspronkelijke maker. Zo weten NFT-bezitters zeker dat ze de enige zijn die een digitaal verzamelobject in handen hebben.

NFT's krijgen hun waarde verder van hun onveranderlijkheid, een van de fundamenten van de blockchaintechnologie. Non-fungible tokens kunnen niet worden vernietigd, verwijderd of vermenigvuldigd. Ze bestaan uitsluitend op het platform waarop ze zijn gemaakt en zijn opgeslagen in de blockchain. Verplaatsen naar een ander platform is niet mogelijk.

Beroemdheden springen boven op NFT's

Internetondernemer en miljardair Mark Cuban heeft zijn steun uitgesproken voor digitale objecten zoals NFT's. Cuban, tevens eigenaar van Amerikaanse basketbalclub Dallas Mavericks, veilde digitale goederen online en kocht verschillende NFT's, waaronder een sportplaatje bij NBA Top Shot van zijn eigen speler Maxi Kleber.

Actrice Lindsay Lohan heeft zich ook op digitale verzameltokens gestort. In februari verkocht ze een NFT voor 59.000 dollar en plaatste ze een NFT van Daft Punk op handelsplatform Rarible Sunday met een prijskaartje van 15.000 dollar.

Afgelopen week verkocht digitaal kunstenaar Chris Torres een NFT van zijn creatie Nyan Cat voor bijna 600.000 dollar. De kat met het lichaam van een populair gebakje groeide in 2011 tot internethit.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: