• Het aantal actieve digitale adressen van de bitcoin is sinds de koerspiek van 15 april bijna gehalveerd, volgens onderzoeksbureau Glassnode.
  • De laatste keer dat dit aantal zo dramatisch inzakte, was tijdens de neergaande markt eind 2017 en begin 2018.
  • Dinsdag kreeg de cryptomarkt weer een tik, waarbij de bitcoin zo’n 10 procent in waarde daalde.

Het aantal actieve bitcoin-adressen is met 47 procent gezakt sinds de piek op 15 april.

Dat meldt blockchain-onderzoeksfirma Glassnode in een rapport dat afgelopen zondag werd gepubliceerd. Het aantal actieve adressen daalde van een kleine 1,4 miljoen naar zo’n 716 duizend.

Actieve bitcoin-adressen zijn digitale portemonnees die recent zijn gebruikt om bitcoins te versturen of te ontvangen. Het aantal actieve bitcoin-adressen is een indicator voor de transactie-activiteit op het digitale logboek van de bitcoin, de blockchain.

Een dalend aantal actieve adressen was in het verleden een teken van een neergaande markt voor de bitcoin. Hierbij neemt de algemene handelsactiviteit af, waarbij sommige bitcoin-eigenaren ervoor kiezen om te verkopen en andere vasthouden aan hun bitcoins, maar er niet actief iets mee doen.

Die laatste strategie wordt in de cryptowereld ‘hodl’ genoemd, een verbastering van ‘hold’.

Dit zagen we eerder begin 2018

De daling van de activiteit van bitcoin-portemonnees trad ook op eind 2017 en begin 2018. Destijds daalde de waarde van de bitcoin van een recordhoogte van 19.587 dollar per munt op 16 december 2017, naar een niveau van 6.900 dollar op 5 februari 2018. Dit ging gepaard met een zware daling van het aantal actieve bitcoin-adressen.

Glassnode chart bitcoin addresses

Lees ook op Business Insider

Volgens de wekelijkse on-chain rapportage van Glassnode is zijn er momenteel meerdere indicatoren die wijzen op “significante terugtrekking” uit de bitcoinmarkt.

Cryptomarkt krijgt nieuwe dreun

Medio april noteerde de bitcoin nog op bijna 65.000 dollar, maar in mei volgde een forse terugval tot een niveau van ongeveer 32.000 dollar. Daarna krabbelde de belangrijkste cryptomunt weer wat op.

Dinsdag kreeg de cryptomarkt echter opnieuw een tik. De bitcoin zakte met 10 procent naar een niveau van ongeveer 33.000 dollar. Hiermee is de bitcoin weer in de buurt van het bodemniveau van eind mei.

Ook andere grote cryptomunten zakten dinsdag weg. Ether, de munt achter het Ethereum-netwerk, noteerde 10 procent lager op 2.490 dollar. En de dogecoin verloor 13 procent en zakte naar een niveau van 0,32 dollar.

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: