• Tesla accepteert niet langer bitcoins als betaalmiddel voor zijn elektrische auto’s.
  • Topman Elon Musk maakt zich zorgen over het gebruik van fossiele brandstoffen bij het delven van de digitale munt.
  • De bitcoin daalde bijna 12 procent tot 50.839 dollar na het nieuws.

Tesla-topman Elon Musk laat weten dat zijn bedrijf niet langer de cryptomunt bitcoin aanneemt als betaalmiddel voor auto’s. Musk meldt dat Tesla bezorgd is over het gebruik van fossiele brandstoffen bij het delven van de digitale munt.

De waarde van de bitcoin kreeg een flinke knauw door het nieuws. De bitcoin daalde bijna 12 procent tot 50.839 dollar op CoinMarketCap. Die website houdt verschillende platforms in de gaten waarop cryptomunten worden verhandeld. Het recordniveau van de bitcoin lag eerder op meer dan 60.000 dollar.

De koers van de digitale munt ethereum ging wel flink omhoog. Dogecoin daalde juist flink.

Musk zegt dat hij gelooft dat cryptovaluta een goed idee is met een veelbelovende toekomst, maar dit mag volgens hem niet ten koste gaan van het milieu.

Uit een analyse van de Universiteit van Cambridge bleek dat de bitcoin jaarlijks meer energie verbruikt dan heel Nederland, zo meldde de BBC in februari. Het energieverbruik, dat een gevolg is van het verifiëren van betalingen op de blockchain, zou een lineair verband hebben met de prijs.

Lees ook: Het exorbitante energieverbruik van de bitcoin bedreigt z’n status als ‘digitaal goud’, waarschuwt Goldman Sachs

Tesla maakte nog niet lang gebruik van bitcoin als betaalmiddel. Op 24 maart 2021 kondigde Musk aan dat het mogelijk zou worden. Dit was alleen nog in de Verenigde Staten het geval.

Tesla verkoopt haar bitcoins niet

De munt bitcoin werkt op basis van de blockchain, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen.

Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen of delven. Wie de formule oplost, wordt beloond in bitcoin.

Tesla kocht zelf in februari voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin. Het bedrijf zal die voorraad niet verkopen. Tesla wil het geld gebruiken voor transacties wanneer het delven van de munten met meer duurzame energiebronnen kan. Het bedrijf kijkt wel naar andere cryptomunten die minder fossiele energiebronnen verbruiken.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: