• Eén onbekende belegger heeft 28 procent van alle dogecoins in handen.
  • De cryptomunt dogecoin, die ooit als grap begon, is plotseling populair door de aandacht van rapper Snoop Dogg en techmiljardair Elon Musk.
  • Musk stelde eerder dat het feit dat een klein aantal bezitters een groot deel van de dogecoins in handen heeft, het enige manco is van deze cryptomunt.

Het aanbod van de cryptomunt dogecoin is voor 28 procent in handen van één partij, aldus zakenkrant The Wall Street Journal.

De identiteit van deze investeerder is niet bekend. Het is bijvoorbeeld ook niet zeker of het een particulier persoon is, of bijvoorbeeld een onderneming. Tegen de huidige koersen zou de positie in de dogecoin ruim 2,1 miljard dollar waard zijn.

De cryptomunt dogecoin begon in 2013 als een grap, maar dit jaar groeide de marktkapitalisatie door naar 10 miljard dollar. Daarmee staat deze ‘grap’ ineens op gelijke hoogte met serieuze beursgenoteerde bedrijven.

Lees ook: Dit is de geschiedenis van de dogecoin, ooit begonnen als een grap – en geliefd bij Elon Musk en Snoop Dogg

Lange tijd bleef de cryptomunt, met als mascotte het Japanse hondenras Shiba Inu, relatief onopgemerkt. Het idee was dat mensen elkaar kleine fooien konden geven met dogecoins.

In 2021 kwam de dogecoin echter ineens voor een groter publiek in de schijnwerpers te staan, nadat celebrity’s hun waardering voor de munt uitspraken.

Zo sprong de waarde van dogecoin op 9 februari ineens 31 procent omhoog toen techmiljardair Elon Musk en rapper Snoop Dogg over de munt twitterden.

Lees ook op Business Insider

De CEO van Tesla twitterde meerdere malen over de cryptomunt en ging er eerder deze maand zelfs over in gesprek op Clubhouse, de invite-only app die razendsnel populair wordt.

“Ongetwijfeld de meest vermakelijke uitkomst, de meest ironische uitkomst, zou zijn dat dogecoin de mondiale munteenheid van de toekomst wordt”, zei Musk toen.

Musk kritisch over ‘concentratie’ van het bezit van dogecoin

Handelaren geven aan dat de concentratie van 28 procent van de dogecoins bij één partij op verschillende dingen kan wijzen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een cryptobeurs die de munt verhandelt, maar ook om één particulier, zoals Musk zelf.

Musk stelde eerder dat het probleem van de dogecoin de concentratie bij enkele beleggers is. Hij stelde dat hij zal helpen om de munt de “munteenheid van het internet” te maken.

“Als grote eigenaren van de dogecoin het gros van hun munten verkopen, dan krijgt dat mijn volledige steun”, zei Musk in een tweet. “Teveel concentratie is naar mijn mening het enige probleem. Ik zal ze in echte dollars betalen als zij verkopen.”

De recente doge-rally werd deels gedreven door enthousiaste gebruikers van internetforum Reddit, waar men op inmiddels beroemde subfora als WallStreetBets en SatoshiStreetBets de munt ophemelt. Deze enthousiastelingen roepen dat het koersdoel ‘de maan’ is, of toch in ieder geval 1 dollar per dogecoin. Dat laatste is het twintigvoudige van de huidige koers.

Op donderdag stond de koers van de dogecoin rond het middaguur licht lager op 0,05125 dollar. Volgens Coinmarketcap is dat goed voor een totale marktwaarde van 6,6 miljard dollar.

Lees meer over Elon Musk en cryptomunten: