Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste nieuwtjes van vandaag.

1. De FIOD is binnengevallen bij webwinkel Neckermann en het moederbedrijf Raeden, meldt RTL Z. Zes mensen zijn aangehouden en meegenomen voor verhoor. Volgens de fiscale opsporingsdienst gaat het om een onderzoek naar witwaspraktijken.

“Verdachten en hun bedrijven hadden de beschikking over grote sommen contant geld, terwijl het vermoeden bestaat dat daar geen legale inkomsten tegenover staan. Het gaat om een bedrag van ruim 5 miljoen euro”, aldus de FIOD, die niet wil bevestigen dat het om een inval bij Neckermann gaat.

2. De bitcoin is door de magische grens van 10.000 euro. De nieuwe piek van de belangrijkste virtuele munt in de wereld heeft mede te maken met het feit dat een grote Amerikaanse derivatenbeurs (CBOE) bezig is termijncontracten voor bitcoin te ontwerpen.

De laatste dagen is vooral de handelsactiviteit in Azië bepalend voor de beweging van de bitcoin, vertelt John Spallanzani van vermogensbeheerder CFI Group aan Business Insider. “Bitcoin doet het bijzonder goed in de Aziatische handel, waar lokale valuta worden ingeruild voor bitcoin, wat de koers verder opdrijft naar een nieuw record.”

Is het te laat om in te stappen? Nee, stelt de Nederlandse crypto-ondernemer Marc van der Chijs. “Het is nog steeds relatief goedkoop, want uiteindelijk gaat de prijs naar de miljoen dollar toe. Dus als je ‘m gewoon vasthoudt, ga je veel geld verdienen.”

3. Een testtraject voor de hyperloop in Flevoland is weer een stapje dichterbij. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een motie om te kijken naar de financiering van een testbaan voor de vacuüm vervoersbuis. Die moet zo’n 120 miljoen euro kosten. Er staat nu een testbaan van 30 meter in Delft, maar om de technologie verder te ontwikkelen is een traject van 3 tot 5 kilometer nodig.

4. De margarinetak van Unilever met merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje staat al een tijdje in de verkoop. Het is een van de maatregelen die het levensmiddelenconcern treft om winstgevender te worden. Daarmee moet ook het rendement voor aandeelhouders worden opgekrikt.

Geïnteresseerde partijen hebben tot volgende week maandag de tijd om een bod te doen. Langzaam sijpelen de eerste namen naar buiten. Ingewijden melden aan persbureau Reuters dat de investeringsmaatschappij CVC Capital een bod neerlegt en dat Platinum Equity interesse heeft in de onderdelen die in volwassen markten actief zijn. Maandag meldde persbureau Bloomberg al dat Apollo Global Management een bod uit wil brengen. KKR lijkt af te haken.

5. Donald Trump gaat naar verluidt Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël. Ook wordt de Amerikaanse ambassade verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem. Het besluit zal waarschijnlijk tot veel ophef leiden in de Arabische wereld. Zowel Israël als de Palestijnen claimen Jeruzalem als hoofdstad.

Verschillende leiders uit de regio hebben Trump gewaarschuwd dat de verhuizing het vredesproces in gevaar kan brengen en de stabiliteit en veiligheid in het gebied kan bedreigen. Het Arabische Oost-Jeruzalem is sinds 1967 door Israël bezet.

6. Premier Mark Rutte bezoekt vandaag zijn ambtsgenoot in Ierland, Leo Varadkar. De twee zullen spreken over het aanstaande vertrek van de Britten uit de EU en hoe dat invloed heeft op de relatie van Ierland met het Britse Noord-Ierland.

De grens tussen de Ierlanden is een van de zaken waar de Britten en de EU nog over steggelen. Begin deze week bereikte premier Theresa May geen overeenstemming met de Europese onderhandelaars over de drie kernpunten waar al een tijd over wordt onderhandeld: de financiële afrekening, de kwestie van de Iers-Noord-Ierse grens, en de rechten van EU-burgers.

Pas als op deze onderwerpen voldoende vooruitgang is geboekt, kunnen de EU-regeringsleiders eind volgende week op een top in Brussel het sein op groen zetten om te gaan onderhandelen over de toekomstige relaties.

7. Walt Disney is naar verluidt dicht bij een megadeal van zo’n 60 miljard dollar met 21st Century Fox. Het entertainmentbedrijf aast op de studio- en televisieproductietak van het concern van mediamagnaat Rupert Murdoch. Daarmee lijkt het er steeds meer op dat Disney de strijd aan wil gaan met Netflix. Eerder kwam Disney al met eigen streamingdiensten en liet het bedrijf weten vanaf 2019 geen nieuwe films op Netflix meer te zetten.

8. Rusland mag niet meedoen aan de Olympische Winterspelen van Pyeongchang volgend jaar. Een dopingprogramma gesanctioneerd door de staat is daarvan de reden. Russische atleten die zich op een andere manier alsnog kwalificeren, moeten een neutraal uniform dragen en eventuele medailles zullen niet tellen voor het land. Hoogwaardigheidsbekleders zijn eveneens niet welkom. Het is de eerste keer dat een land zo alomvattend is uitgesloten.

9. Oud-president van Georgië Mikhail Saakasjvili is in de Oekraïense hoofdstad Kiev ontsnapt uit de cel. Oekraïense aanklagers eisen nu een klopjacht, schrijft Radio Free Europe. Saakasjvili was kort gouverneur van de havenstad Odessa, maar justitie verdenkt hem nu van banden met de georganiseerde misdaad. Hij werd eerder op dinsdag gearresteerd, waarop zijn medestanders de politiebus omsingelden en de omstreden politicus op dramatische wijze bevrijdden.

10. Met een opleiding techniek liggen de banen voor het oprapen, is ook de boodschap van het UWV. De behoefte aan hoger en lager geschoolde technici is inmiddels zo groot, dat hightechbedrijf ASML een groot deel van de 2.500 flexkrachten in vaste dienst gaat nemen.

Dat is een forse aderlating voor detacheerders zoals USG, Randstad en Yer, signaleert het Financieele Dagblad. Marges van 40 procent zijn niet ongewoon voor uitzendbureaus die technici op flexibele basis aanbieden. Deze lucratieve uitzendkrachten raken ze de komende jaren kwijt.

 

Nieuwsdag gemist? Lees hier de belangrijkste punten van gisteren »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

De bitcoin is in 2021 zo’n $150.000 waard, voorspelt deze Nederlandse miljonair die een cryptofonds opzet

De bedenker van Kolonisten van Catan verkocht 27 miljoen spellen, maar woont nog altijd in een onopvallend rijtjeshuis

De hypotheekrente staat op het laagste punt van het jaar: gemiddeld 1,87% voor 10 jaar vast