Vanaf 18 december is het zover: dan biedt de Chicago Mercantile Exchange futures voor bitcoin aan. Dat maakte CME Group, het bedrijf achter de grootste derivatenbeurs ter wereld, vrijdag bekend.

CME is een van de drie partijen die bitcoin-futures aan gaat bieden, nadat de Amerikaanse toezichthouder CFTC toestemming heeft gegeven voor de handel.

Het nieuws is goed ontvangen door bitcoinhandelaren. De prijs van de belangrijkste cryptomunt steeg met meer dan duizend dollar, tot ruim 10.500 dollar.

Met futures op de bitcoin kunnen beleggers speculeren op de toekomstige koers van de bitcoin, eventueel met een hefboom waarmee de winst of het verlies groter kan worden.

Het zou een toevoeging zijn in de bitcoinwereld, omdat bijna de enige manier om nu in de cryptomunt te handelen is dat je simpelweg een bitcoin koopt, die vasthoudt en later weer verkoopt. Met futures is het ook mogelijk om op de koers te handelen zonder daadwerkelijk bitcoins in je bezit te hebben. Bij beleggen in aandelen zijn futures al dagelijkse kost.

Analisten denken dat de futures positief zullen zijn voor de ontwikkeling van digitale valuta. Zo zouden ze kunnen zorgen voor lagere transactiekosten. Die zijn nu voor bitcoins relatief hoog.

Futures brengen ETF dichterbij

In de afgelopen maanden speelde vooral de vraag wanneer er een ETF op de bitcoinkoers zou komen. Een ETF is een op de markt verhandelbare tracker, die de koers van de bitcoin volgt. Ook dat zou een manier kunnen zijn om op de bitcoinkoers te beleggen zonder zelf de munten te kopen.

Lees ook op Business Insider

Maar zo’n ETF lijkt er vooralsnog niet te komen. Ideeën daarvoor van onder meer de gebroeders Winklevoss, ook betrokken bij de oprichting van Facebook, werden vooralsnog afgeschoten door de Amerikaanse beurstoezichthouder. Die vindt de handel in bitcoin nog niet transparant, gereguleerd en liquide genoeg.

Maar futurecontracten zouden een ETF wel op gang kunnen helpen. Ze zullen in elk geval zorgen voor meer liquiditeit. En de partijen die een ETF in de markt willen zetten, hopen dat noteringen aan de gerespecteerde CME-beurs ook indruk zullen maken op de toezichthouders.

De mogelijkheid van bitcoinfutures zorgt in elk geval voor tevredenheid onder handelaren in de bitcoin. De interesse en handel in bitcoin zal namelijk flink toenemen en daardoor stijgt de prijs.

LEES OOK OP FINANZEN.nl: