Ik heb de hele wereld overgevaren als bemanningslid op cruiseschepen. Vandaag de dag ga ik regelmatig op cruise als passagier.

Ik ben gek op de zoute zeelucht, het wakker worden in een nieuw land en de luie dagen aan het zwembad. Maar een week genieten op zee kan dit jaar een stuk lastiger worden, omdat er ontzettend veel vraag is vanuit consumenten.

Behalve dat het wat harder knokken wordt voor een mooi plekje aan het zwembad, moet je zorgen dat je beginnersfouten vermijdt. Dit zijn vijf dingen die ik nooit zou doen op een cruiseschip.

1) Extra betalen voor upgrades van maaltijden

Meestal zijn de maaltijden in het hoofdrestaurant aan boord inbegrepen bij de prijs van een cruise. Maar cruisemaatschappijen zijn de afgelopen jaren betaalde extra’s gaan aanbieden, zoals kreeft of bepaalde steaks.

Ik weet dat 12 dollar misschien niet veel klinkt voor een steak of een kreeft, maar bij de kosten van de cruise hoort al het eten inbegrepen te zijn.

Dus hoewel ik dol ben op kreeft, houd ik het toch gewoon bij het standaard aanbod zonder bijbetaling.

2) Een drankpakket kopen

Het drankjespakket is niet de moeite waard, tenzij je van plan bent heel veel te drinken en het schip nauwelijks te verlaten. Foto: IM_photo/Shutterstock

Ik ben gek op een piña colada aan het zwembad of een Manhattan na het eten. Maar zelfs dan heeft het voor mij geen zin om van tevoren al te betalen voor zo'n 12 tot 15 cocktails per dag. Ik haal de kosten van een drankpakket er simpelweg niet uit.

En dat is helemaal het geval tijdens een reis waarbij veel havens worden aangedaan. Als ik de hele dag van boord ga om de stad te verkennen, zit ik niet het ene na het andere drankje te bestellen op het schip.

Ik betaal liever op het moment dat ik wat bestel en maak gebruik van het 'happy hour' of andere kortingen die sommige cruisemaatschappijen aanbieden. Ik kijk ook vooraf naar het drankjesbeleid en neem mijn eigen wijn mee, als dat is toegestaan.

3) Met mijn vingers aan liftknopjes zitten

Andere cruisegangers zullen me nooit een liftknopje zien indrukken met mijn vinger. Dat doe ik altijd met mijn knokkels of ellebogen.

Sommige cruisemaatschappijen maken beter en regelmatiger schoon dan andere. Om geen onnodig risico te nemen, vermijd ik waar mogelijk contact met dingen die andere passagiers ook vaak aanraken.

En die strategie lijkt te werken, want ik ben nooit besmet geraakt met bijvoorbeeld het norovirus (dat buikgriep veroorzaakt), ook niet toen dat snel rond ging aan boord.

4) Mijn kamersleutel om m'n nek dragen

Ik loop nooit op het schip, of aan land, rond met mijn kamersleutel om mijn nek.

Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste zie ik veel passagiers kamersleutels om hun nek dragen om te pronken met hun 'cruise loyalty status' (als vakantiegangers vaak met dezelfde rederij varen, krijgen ze doorgaans een speciale sleutel). Het ziet er gewoon pretentieus uit.

De tweede reden is veiligheid. In de haven ziet die kamersleutel die van je borst stuitert eruit als een uitnodiging om beroofd te worden. Het schreeuwt: "Ik heb geld! Kom het maar van me afpakken."

Foto: Tammy Barr

5) M'n dag zo vol plannen dat ik mogelijk niet op tijd terug aan boord ben

Ik ben nog nooit te laat teruggekomen op een dag dat we een haven aandeden, maar soms was het wel kantje boord. Laatst nog raakte een taxichauffeur verdwaald, waardoor we moesten rennen.

Om de bemanning te smeken op ons te wachten, betaalde ik uiteindelijk een forse telefoonrekening. Bij aankomst werden we stevig toegesproken door de eerste officier.

Die keer hadden we geluk. In het vervolg zorg ik dat we genoeg tijd hebben om terug te komen.

LEES OOK: Ik dacht dat een cruisevakantie niks voor mij was – totdat ik op deze reis voor alleen volwassenen ging