Goedemorgen! Dit zijn tien nieuwtjes die je vandaag moet weten.

1. Een belangrijkste brandstof voor de stijgende huizenprijzen in Nederland vormt de lage hypotheekrente. En doordat de Europese centrale bank nog altijd met goedkoop geld strooit, zijn hypotheekrentes op het laagste niveau dit jaar beland, meldt de Hypotheekshop.

“Door de daling van de gemiddelde 10 jaar hypotheekrente (met NHG) vorige week, bereikten alle gemiddelde hypotheekrentes de laagste stand van 2017.” De gemiddelde rente voor tien jaar vast ligt nu op 1,85 procent en die voor 20 jaar vast op 2,49 procent.

2. Zorgverzekeraars hebben grote moeite om aanvullende zorgverzekeringen winstgevend te exploiteren, signaleert De Nederlandsche Bank. De toezichthouder verwacht daarom dat de premies van aanvullende zorgverzekeringen fors zullen stijgen, wat ertoe kan leiden dat minder mensen zo’n verzekering afsluiten.

DNB pleit voor een andere opzet van aanvullende zorgverzekeringen, bijvoorbeeld door meerjarige contracten op te stellen.

3. Een no-deal Brexit komt dichterbij, als er binnen enkele dagen geen akkoord komt over de Brexit-rekening en de Ierse grens. Pijnlijk bij de ontwikkelingen van afgelopen maandag was vooral, dat de Britse premier Theresa May kampt met een verdeeld land: de Noord-Ierse protestanten die de regering van May gedoogsteun verlenen, willen niet dat Noord-Ierland onder Europese regels blijft vallen, wat betreft de grensregeling met Ierland.

Tegelijk roeren de Schotten zich: de leider van de Schotse nationalisten, Nicola Sturgeon, stelde maandag dat als Noord-Ierland een uitzonderingsregeling krijgt bij de Brexit, dit ook voor Schotland mogelijk moet zijn.

4. De Portugees Mário Centeno wordt de opvolger van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep, de club van ministers van Financiën van de eurozone. Maar dat is slechts een opstapje naar een grote Europese banenwissel, waar ook Nederland z'n handen vrij wil houden.

In 2018 moet er een nieuwe vicepresident worden gekozen voor de Europese Centrale Bank - ofwel de nummer twee, na ECB-president Mario Draghi; daarna volgt de vervanging van Draghi zelf, wiens termijn in 2019 afloopt. Andere belangrijke strijd: in 2018 is er ook de race om de opvolging van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie.

5. President Donald Trump serveerde zijn binnenlandse veiligheidsdienst nog eens flink af via Twitter afgelopen weekend. "After years of Comey, with the phony and dishonest Clinton investigation (and more), running the FBI, its reputation is in Tatters - worst in History! But fear not, we will bring it back to greatness."

FBI-directeur Christopher Wray probeert het hoofd koel te houden, aldus The New York Times. Wray heeft maandag een mail gestuurd naar de 35 duizend medewerkers van de FBI waarin hij iedereen oproept om "de focus te houden op onze cruciale missie".

6. Luxemerk Lamborghini lanceerde maandag zijn eigen SUV. Daarmee hebben bijna alle luxe automerken, van Bentley tot Maserati, de draai gemaakt naar dit segment. Op eentje na dan: Ferrari heeft nog geen eigen SUV. Al broedt topman Sergio Marchionne wel op iets dat daar op lijkt...een Ferrari Utility Vehicle (FUV).

7. Zakenbank Goldman Sachs is iets optimistischer geworden over de olieprijs en denkt dat Brent Olie volgend jaar gemiddeld op 62 dollar per vat zal noteren, tegen een eerdere schatting van 58 dollar. Toevallig is 62 dollar vrijwel exact gelijk aan de huidige stand van de prijs Noordzee-olie. Anders gezegd: als Goldman gelijk krijgt, wordt 2018 een saai jaar voor benzine- en dieselprijzen.

8. Blockchain is een technologie die de wereld gaat veranderen, hoor je experts vaak zeggen. Maar je kunt er ook een kattenspel mee bouwen. CryptoKitties is een game die draait op de Ethereum-blockchain waarbij je je virtuele katten moet verzamelen. En daar betalen mensen absurde bedragen voor.

De duurste kat ging tot nu toe weg voor bijna 247 ether, omgerekend zo'n 97.000 euro. Het spel is zo populair dat het inmiddels goed is voor meer dan 10 procent van alle activiteit op de Ethereum-blockchain.

9. De Nederlandse ondernemer en miljonair Marc van der Chijs behoort duidelijk tot de 'gelovigen', als het om cryptomunt bitcoin gaat. Van der Chijs ziet de koers van de bitcoin stijgen naar 150.000 dollar in 2021. "Er zijn allerlei professionele beleggers die het nog dit jaar aan hun portefeuille willen toevoegen, zodat ze kunnen laten zien dat ze erin zitten”, verklaart hij zijn optimisme.

10. Heb je ook genoeg van schofterige bankiers zoals Dirk Scheringa die ons geld beheren? Mooi, want nu is er blockchain! Aldus Dirk Scheringa. De oprichter van de failliete DSB-bank wordt directeur van het bedrijf ICO Headstart, een platform dat bedrijven die een nieuwe cryptomunt lanceren doorlicht.

Om de plannen te financieren geeft ICO Headstart zelf een nieuwe munt uit: de MOAT. Daarmee wil het bedrijf 10 miljoen dollar ophalen. Vanaf vrijdag kunnen mensen zich intekenen. Ter promotie heeft het bedrijf een video online gezet met een opvallende hoofdrol voor Scheringa:

 

Nieuws van gisteren inhalen? Lees dan hier de belangrijkste punten van maandag.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

Ik woonde een jaar in Japan en ontdekte waarom jongeren er geen seks hebben

De overheid is bang dat je een Lamborghini koopt, als je in één keer bij je pensioenpot kan – die kans is niet zo groot

5 redenen waarom je per direct moet stoppen met beoordelingsgesprekken