De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben maandag geen akkoord weten te bereiken over de scheidingsvoorwaarden rond het Britse vertrek uit de EU.

De deal had de weg moeten vrijmaken om te beginnen met de onderhandelingen over de toekomstige relatie.

“Ondanks onze inspanningen was het niet mogelijk om complete overeenstemming te bereiken”, zei Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker na een lang overleg met de Britse premier Theresa May.

Beiden zeiden dat er nog enkele meningsverschillen zijn. Voor het eind van de week volgt nieuw overleg.

Doel van de bijeenkomst was een akkoord te sluiten over de drie punten waar al een tijd over wordt onderhandeld: de financiële afrekening, de kwestie van de Iers-Noord-Ierse grens, en de rechten van EU-burgers.

Pas als op deze onderwerpen voldoende vooruitgang is geboekt, kunnen de EU-regeringsleiders eind volgende week op een top in Brussel het sein op groen zetten om te gaan onderhandelen over de toekomstige relaties.

May sprak vertrouwen uit in de goede afloop. Ook volgens Juncker kan er nog een positief besluit vallen op de top. "May is een taaie onderhandelaar'', zei hij.

Grens tussen de Ierlanden

Eerder op de dag bleek dat een deal over hoe om te gaan met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na het Britse vertrek uit de EU in 2019 zeer nabij is. De EU-regels voor de Europese interne markt zouden op een of andere manier blijven gelden voor het Britse Noord-Ierland.

Volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney zal de situatie er bij de grens er na de brexit net zo uitzien als nu, als beide partijen akkoord gaan. EU-president Donald Tusk zei positief te zijn na een gesprek met de Ierse premier Leo Varadkar. Als het Britse voorstel onaanvaardbaar is voor Ierland, is het ook niet acceptabel is voor de EU, zei Tusk eerder.

Het akkoord roept de vraag op of andere delen van het Verenigd Koninkrijk ook aanspraak kunnen maken op een uitzonderingspositie. Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon‏ is er "zeker" geen goede reden om dat te weigeren.

De Noord-Ierse partij DUP die de Conservatieve Britse regering via gedoogsteun aan een meerderheid helpt, is daar in ieder geval tegen. "Noord-Ierland moet de EU verlaten volgens dezelfde voorwaarden als de rest van het Verenigd Koninkrijk'', reageerde DUP-leider Arlene Foster.