De koers van de bitcoin is dinsdagnacht weer wat verder omhoog geschoten en bereikte woensdagochtend een nieuwe piek van 12.468 dollar, volgens de site coindesk.com.

In euro’s gerekend bereikte de bitcoin ook een nieuwe mijlpaal woensdag: 1 bitcoin is meer dan 10.000 euro waard. Volg de koers van de bitcoin in euro’s hier op finanzen.nl.

De nieuwe piek van de belangrijkste virtuele munt in de wereld heeft mede te maken met het feit dat een grote Amerikaanse derivatenbeurs (CBOE) bezig is termijncontracten voor bitcoin te ontwerpen. Hiermee kunnen beleggers handelen in zogenoemde ‘futures’,  ofwel afspraken om onderliggende waarde (zoals bitcoin) tegen een vooraf bepaalde prijs in de toekomst te kopen of verkopen.

Aziaten storten zich op bitcoin

Volgens strateeg John Spallanzani van vermogensbeheerder CFI Group is de laatste dagen vooral de handelsactiviteit in Azië bepalend voor de beweging van de bitcoin, zo vertelt hij aan Business Insider. “Bitcoin doet het bijzonder goed in de Aziatische handel, waar lokale valuta worden ingeruild voor bitcoin, wat de koers verder opdrijft naar een nieuw record.”

Intussen is de grote vraag of gevestigde beleggers zich durven te wagen aan de ongereguleerde cryptomunten zoals bitcoin. Die worden beheerd via decentrale computernetwerken, via een digitaal register dat alle transacties vastlegt. Echter, als er juridische problemen ontstaan rond de bitcoinhandel hebben beleggers nauwelijks houvast.

Een derde klanten Goldman denkt dat bitcoin stijgt

Goldman Sachs. de belangrijkste zakenbank op Wall Street, heeft in december bij een peiling onder klanten over verschillende beleggingen ook een vraag over de bitcoin opgenomen. Die luidde: wat zal de stand van de bitcoin eind dit jaar zijn?

Business Insider heeft vernomen dat ongeveer 1.200 klanten van Goldman de vraag hebben beantwoord. De meningen waren verdeeld, maar zo’n 30 procent van de respondenten gaf het antwoord ‘hoger’, tussen de 12.000 en 15.000 dollar, 15 procent procent gaf aan dat de bitcoin ‘lager tot veel lager’ zou staan.

De koers van de bitcoin is inmiddels meer dan 10 keer over de kop gegaan dit jaar.

LEES OOK: De bitcoin is in 2021 zo’n $150.000 waard, voorspelt deze Nederlandse miljonair die een cryptofonds opzet