Een belangrijke brandstof voor de almaar stijgende prijzen op de Nederlandse huizenmarkt vormt de hypotheekrente. Lenen voor je eigen huis is spotgoedkoop en dat nodigt uit om hogere hypotheken te nemen, vooral in regio’s waar krapte is.

Afgelopen week bereikten hypotheekrentes de laagste niveaus van 2017, zo signaleert intermediair De Hypotheekshop dinsdag.

Onderstaande grafiek geeft een overzicht van gemiddelde hypotheekrentes voor hypotheken met een NHG-garantie. (klik voor uitvergroting)

Te zien is dat de hypotheekrente voor 10 jaar vast is gedaald naar gemiddeld 1,87 procent. En voor 20 jaar vast ligt de gemiddelde rente op 2,49 procent.

Lage hypotheekrente

Een belangrijke oorzaak van de lage hypotheekrentes is het goedkoopgeldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die houdt rentes op kapitaalmarkten kunstmatig laag om de economie te stimuleren en de lage inflatie aan te wakkeren. Bedrijven en consumenten kunnen hierdoor extra goedkoop lenen – keerzijde is wel dat ook spaarrentes erg laag zijn.

De ECB heeft weliswaar aangekondigd het soepele monetaire beleid in 2018 te willen herzien, nu het beter gaat met de Europese economie. Maar wat betreft het tempo waarmee de geldkraan wordt dichtgedraaid houdt de centrale bank nog veel slagen om de arm.

Op kapitaalmarkten waar staatsobligaties worden verhandeld spelen ook andere sentimenten een rol. Zo stegen rentes afgelopen vrijdag, toen het erop leek of de Amerikaanse president Donald Trump serieuze problemen zou krijgen met het onderzoek naar de Russische connecties van ex-medewerkers. Maar maandag kalmeerde de markt weer, en daalden kapitaalmarktrentes, toen bleek dat Trump een grote belastinghervorming door de Amerikaanse Senaat heeft geloodst.

Lees ook op Business Insider

Naast de schommelingen van kapitaalmarktrentes die de hypotheekrente beïnvloeden, spelen ook tactische overwegingen van banken een rol. De Hypotheekshop signaleert bijvoorbeeld dat hypotheekrentes de komende weken best iets kunnen stijgen: “Het is gebruikelijk dat geldverstrekkers in de decembermaand de rentetarieven verhogen om het seizoen af te sluiten, enkele kleinere aanbieders gingen daar vorige week al toe over.”

LEES OOK De overheid is bang dat je een Lamborghini koopt, als je in één keer bij je pensioenpot kan – die kans is niet zo groot