Walt Disney is naar verluidt dicht bij een megadeal met 21st Century Fox. Volgens bronnen van de Amerikaanse nieuwszender CNBC staat het entertainmentbedrijf op het punt de studio- en televisieproductietak van het concern van mediamagnaat Rupert Murdoch over te nemen.

Disney is momenteel het grootste mediabedrijf van de VS en 21st Century Fox is de nummer drie na Comcast.

Als de deal doorgaat zijn er waarschijnlijk tientallen miljarden mee gemoeid. De bronnen van CNBC schatten de waarde van de onderdelen die Fox wil verkopen op meer dan 60 miljard dollar. Mogelijk kunnen de twee bedrijven volgende week al met nieuws komen.

Disney en 21st Century Fox wilden nu niet reageren. Onlangs kwamen er al berichten naar buiten dat de twee met elkaar aan het praten waren. 21st Century Fox is het moederbedrijf van de veel bekendere Hollywood-filmstudio 20th Century Fox.

Disney zou op deze manier een grote slag slaan. Het zou dan onder meer de controle krijgen over de filmstudio’s van Fox, het Britse Sky, Star India en Amerikaanse kabelzenders als FX en National Geographic. Fox News en Fox Sports worden niet verkocht.

Murdoch zette het overkoepelende bedrijf op om zijn entertainment en journalistieke bedrijven te scheiden. De News Corporation, waar de bedrijven onder 21st Century eerst toe behoorden, omvat nu onder meer de New York Post en Daily Mail in Groot-Brittannië.