Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) doet nog een poging om de Formule 1-race in Zandvoort niet door te laten gaan.

De club beweert dat de vergunningen voor de Dutch Grand Prix op basis van foutieve informatie zijn afgegeven.

In een eerdere uitspraak oordeelde de rechter dat de impact op flora en fauna rondom het circuit beperkt en grotendeels tijdelijk zijn.

Johan Vollenbroek, milieudeskundige en voorzitter van de milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB), doet donderdag voor de rechtbank in Haarlem een ultieme poging om de Dutch Grand Prix in Zandvoort te dwarsbomen. De milieuorganisatie heeft een kort geding aangespannen over de natuurvergunning die de provincie Noord-Holland heeft afgegeven voor het Formule 1-evenement.

Volgens MOB veroorzaakt het racespektakel veel stikstofuitstoot en is de schade aan de beschermde natuur rond het circuit die daardoor dreigt “dermate ernstig dat de Formule 1 afgelast moet worden”. Rekensommen op basis waarvan de vergunning is uitgegeven, kloppen volgens de milieuorganisatie niet.

MOB beweert op basis van eigen berekeningen dat de Formule 1-bolides ruim 10 keer zoveel uitstoten dan door adviesbureau Peutz werd berekend. Peutz is verantwoordelijk voor de uitstootcijfers die door de organisatie van de GP zijn gebruikt voor het aanvragen en verkrijgen van het race-evenement.

Vollenbroek denkt dat hij een redelijke kans maakt om de Dutch Grand Prix op Zandvoort te dwarsbomen. Naar eigen zeggen is er 50 procent kans is dat de rechter met hem instemt. Maar in 2019 stond de milieuactivist ook al voor de rechter om op basis van stikstofdata de Formule 1-race te laten verbieden. Toen oordeelde de rechter dat er niet meer, zoals Vollenbroek beweerde, maar juist minder stikstof in het duingebied terechtkwam door de komst van de Formule 1. Er kon immers lang niet geracet worden op het circuit vanwege de verbouwingen die er gedaan werden.

Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Environment (MOB). Foto: ANP
Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Environment (MOB). Foto: ANP

Rugstreeppad en zandhagedis

In een eerdere zaak, waarin het vooral draaide om aantasting van het leefgebied van de rugstreeppad en de zandhagedis, wees de rechter de bezwaren af.

De rechtbank noemde de GP "van groot openbaar belang voor de topsport" en een "impuls voor de regionale economie en het toerisme". De nadelen voor de lokale diersoorten noemde de rechter "beperkt en ook grotendeels tijdelijk".

De Grand Prix die voor zondag 5 september op de agenda staat, is de eerste in Nederland sinds 1985. Natuur- en milieuorganisaties hebben veel bezwaren aangetekend en ook al diverse rechtszaken aangespannen tegen het evenement. Ze zijn bezorgd over schade aan de flora en fauna in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Vollenbroek is verantwoordelijk voor de hele stikstofcrisis waar Nederland de afgelopen jaren in belandde. Door een door hem opgestarte juridische procedures verplichtte hij de overheid zich te houden aan de stikstofregels die het zelf had opgesteld. Sindsdien is er veel veranderd in Nederland, zo is de maximale snelheid op snelwegen van 130 km/u naar 100km/u gegaan, protesteren boeren regelmatig, liggen bouwprojecten stil en worden vliegvelden goed in de gaten gehouden.

Lees meer over Formule 1: