Het diabetesmedicijn Ozempic is oorspronkelijk bedoeld om het suikergehalte in het bloed te verlagen. Maar Ozempic vermindert ook de eetlust en is populair als afvalmedicijn. Dat werkt zo goed dat het mensen met een ingevallen Ozempic face wel eens kan stimuleren om hun gezicht met fillers weer wat voller te laten lijken.

De CEO van de Zwitserse farmaceutische reus voor dermatologische producten Galderma ziet in ieder geval kansen. Topman Flemming Ornskov zei tegen persbureau Bloomberg dat het gebruik van Ozempic kan resulteren in een sunken look, ofwel een ingevallen gezicht. Een effect dat volgens hem kan worden tegengegaan met fillers. “Ik denk dat dit een nieuwe verkoopgolf veroorzaakt die ik zeker wil pakken”, zei hij.

In 2023 nam het gebruik van medicijnen als Ozempic en Wegovy een hoge vlucht, nadat beroemdheden als Elon Musk de producten hadden gebruikt om af te vallen. Celebrity Kim Kardashian kon zichzelf in een beroemde jurk van Marilyn Monroe persen dankzij Ozempic, zo gaat het gerucht.

De medicijnen zijn al jaren op de markt voor de behandeling van diabetes type 2. In Ozempic en Wegovy zit de werkzame stof semaglutide, die onder de groep stoffen valt die lijken op het lichaamseigen GLP 1, een hormoon dat de eetlust vermindert. Gewichtsverlies is een van de bijwerkingen van diabetesmedicijnen als Ozempic.

Mensen met 'Ozempic face' lopen deur plat bij dermatoloog

"We zien de toename van GLP 1-behandelingen als een kans voor Injectable Aesthetics ", bevestigt een woordvoerder van Galderma tegenover Business Insider, doelend op de markt voor cosmetische injecties als botox en fillers.

Galderma is een studie gestart naar de effecten van de fillers Sculptra en twee soorten Restylane, voor het herstel van ingevallen wangen en contourverlies in het gelaat bij GLP 1-patiënten, zei hij.
"Mogelijk kunnen we de resultaten eind dit jaar presenteren."

Inmiddels is het fenomeen Ozempic face een vertrouwd verschijnsel in de praktijk van de Amerikaanse dermatoloog Joschua Zeichner. "Ik zie dagelijks patiënten met deze klacht, nu het gebruik van dit soort medicijnen wijdverbreid is."

Degene die de term naar eigen zeggen heeft gemunt is cosmetisch dermatoloog Paul Jarrod Fran. Hij zegt dat het Ozempic-gezicht het gevolg is van snel afvallen. Vet vult de huid op en houdt het elastisch, als het verdwijnt kun je een ingevallen gezicht, slappe huid en rimpels krijgen.

De Zwitserse farmaceut Galderma is ook eigenaar van het bekende huidverzorgingsmerk Cetaphil. Afgelopen maand ging het bedrijf naar de beurs in Zwitserland en de aandelen schoten omhoog, zo meldde persbureau Reuters.

LEES OOK: 5 (onverwachte) manieren die je kunnen helpen met afvallen en waar je sneller aan went