Het circuit van Zandvoort mag extra tribunes voor de Formule 1 laten staan, zo oordeelt de rechtbank Haarlem.

Bezwaren van milieuorganisaties zijn ongegrond verklaard. Die gaan in beroep bij de Raad van State.

De huidige coronamaatregelen zijn geen belemmering voor het organiseren van de Formule 1 in Zandvoort, begin volgende maand, aldus het kabinet.

De huidige coronamaatregelen zijn geen belemmering voor het organiseren van de Formule 1 in Zandvoort, begin volgende maand. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

De Formule 1 in de badplaats staat gepland voor 3 tot 5 september. Het kabinet zette vorige maand een streep door meerdaagse evenementen met overnachtingen, tot 1 september. Daar valt de Formule 1 niet onder.

Het kabinet houdt vrijdag een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Eerder werd al bekend dat de 1,5 meter in het hoger onderwijs wordt losgelaten in het nieuwe collegejaar. Verdere versoepelingen worden nu niet meteen verwacht, maar wel zal het kabinet het perspectief schetsen voor de komende maanden.

De organisatie van de Formule 1 wil tot de persconferentie van vrijdagavond van het kabinet niet reageren, laat een woordvoerder weten. “Indien nodig doen we dat daarna.”

De Formule 1 zou eigenlijk vorig jaar mei al in Zandvoort zijn, maar ging toen vanwege de uitbraak van het coronavirus niet door. Er waren voor het uitgestelde evenement al 300.000 kaarten verkocht.

Het Formule 1-weekeinde omvat drie dagen, met op 3 september de vrije trainingen, op 4 september de kwalificatierace en op 5 september de race. Alle tickets die waren verkocht voor het oorspronkelijke evenement van 1 tot en met 3 mei 2020 zijn geldig voor de nieuwe data. De organisatie meldde eerder dat slechts 5 procent van de mensen die een kaartje kochten, hun geld hebben teruggevraagd.

Milieu-organisaties verliezen rechtszaak

De Stichting Duinbehoud heeft donderdag een rechtszaak verloren over de bescherming van de rugstreeppad en de zandhagedis bij het circuit in Zandvoort.

Milieuorganisaties stellen dat de bouw van tribunes ten behoeve van de Dutch Grand Prix in strijd is met de natuurwetgeving, maar de bestuursrechter van de rechtbank in Haarlem oordeelde dat de ingediende beroepen ongegrond zijn. Stichting Duinbehoud gaat in hoger beroep bij de Raad van State.

De provincie Noord-Holland verleende in 2019 een ontheffing van verboden om de beschermde rugstreeppad en zandhagedis te verstoren en de rust- en voortplantingsplaatsen te vernielen. Voor de bouw van tribunes zijn daarna duinen rond het circuit platgeschoven en deels verhard om zoveel mogelijk bezoekers van de Formule 1 op tribunes kwijt te kunnen.

Het gebied is daarmee de komende zes jaar ongeschikt als leefgebied voor de dieren, stellen de Stichting Duinbehoud en Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen. "De rechtbank vind het acceptabel, dat meer dan 10 hectare leefgebied van beschermende diersoorten verloren gaat. Een uitspraak die op gespannen voet staat met de wetgeving voor natuurbescherming", reageerde directeur Marc Janssen van Duinbehoud. "Opvallend in de uitspraak van de rechtbank is, dat voorbijgegaan wordt aan het feit dat het betreffende duingebied inmiddels is geasfalteerd en dat het herstel van het natuurgebied vele jaren kan duren. De rechtbank negeert dit feit."

Rechtbank geeft groen licht voor Formule 1

Volgens de rechtbank heeft de provincie de ontheffing op de juiste wijze verleend door de belangen af te wegen. "De tribunes kunnen voorkomen dat bezoekers het duingebied beschadigen door vertrapping", staat in het vonnis.

Alternatieven zijn er volgens de rechter niet en een Grand Prix met minder bezoekers is geen optie. De tribunes zijn nodig voor een veilig en ordelijk verloop van de Formule 1, vindt de rechter.

In 2019 wees een voorzieningenrechter de bezwaren van natuurorganisaties ook al af en kon de bouw van tribunes doorgaan. Begin september staat de Dutch Grand Prix Zandvoort gepland.

De rechtbank noemde het race-evenement "van groot openbaar belang voor de topsport" en een "impuls voor de regionale economie en het toerisme". Die belangen wegen volgens de rechter zwaarder dan de aantasting van de leefgebieden van de zandhagedis en rugstreeppad. Die noemt de rechter "beperkt en ook grotendeels tijdelijk."

LEES OOK: Eindhovense studenten ontwikkelen een autonome racewagen die zonder bestuurder over een Formule 1-circuit gaat racen