• Formule 1-coureurs Max Verstappen en Lewis Hamilton vechten een verbeten strijd uit op het racecircuit.
  • Maar op financieel gebied is Hamilton de Nederlander voorlopig nog ruim de baas.
  • Hamilton heeft meer en lucratievere sponsordeals, meer huizen en veel meer auto’s dan Max.

Op het circuit zijn Max Verstappen en Lewis Hamilton aan elkaar gewaagd. En na de Grand Prix op Silverstone laait de rivaliteit tussen de twee weer op, ook al zeggen ze het goed met elkaar te kunen vinden als ze niet aan het racen zijn.

Lees ook: Gaf Hamilton een tik of liet Verstappen niet genoeg ruimte? Een professionele coureur analyseert de crash op Silverstone

Op het circuit is Max Verstappen dit jaar voor het eerst iets beter, maar wie wint het financieel?

We kijken naar allerlei cijfers, van huizen en de waardes daarvan, tot wagenpark, sponsordeals en het aantal volgers op Instagram, want die leveren ook geld op. 


Volgers op Instagram

Lewis Hamilton: 23,1 miljoen volgers

Max Verstappen 5,4 miljoen volgers

Beide coureurs hebben een stevig bereik op Instagram. Ze kunnen dan ook flink wat extra cash verdienen als ze een post zouden verkopen. Het ligt een beetje aan het rekenmodel wat je erop loslaat, maar gemiddeld zou Hamilton op rond de 100.000 euro kunnen rekenen voor een foto op het sociale medium. Max heeft een lager bereik, maar zijn volgers hebben wel meer interactie met de posts. De Nederlander kan ongeveer 30 duizend euro per post rekenen. Of beide coureurs met losse prijzen en posts werken weten we niet. Veel gesponsorde posts zijn onderdeel van de persoonlijke sponsordeals die ze sluiten. Daarover gesproken…


Sponsors

Lewis Hamilton: Tommy Hilfiger, IWC, Monster Energy Drinks, Bose, L’Oreal, Puma, MV Agusta motoren, Bombardier, Sony en Gran Turismo

Max Verstappen: Jumbo, AlphaTauri, CarNext en Ziggo.

De twee lijsten zijn in geen enkel opzicht met elkaar te vergelijken. Lewis heeft tien sponsors die allemaal actief zijn op de internationale markt. De hoogte van elke deal loopt vermoedelijk in de miljoenen. Forbes schat dat het totaalbedrag dat Hamilton per jaar krijgt bijgeschreven op ongeveer 15 miljoen dollar uitkomt. Max komt daar met maar vier sponsors niet bij in de buurt. Forbes schat dan ook dat hij het moet doen met 'slechts' één miljoen euro aan sponsorgeld op jaarbasis.


Huizen

Lewis Hamilton: Londen, Monaco en New York

Max Verstappen: Monaco

Wederom een aardig oneerlijke lijst. Maar begrijpelijk als je bedenkt dat Max nog aan het begin van zijn carrière staat en Hamilton al bijna aan het einde zit. De Nederlander scoort ook zeker niet slecht met een appartement aan de kust van Monaco dat vermoedelijk rond de 16 miljoen euro waard is. Als we bij Hamilton gaan kijken wordt het al snel heel prijzig. Zijn huis in New York kost naar verluidt meer dan 39 miljoen euro, zijn huis in Londen kostte de Brit meer dan 20 miljoen en voor het appartement in Monaco telde hij ongeveer 34 miljoen euro neer. Overigens heeft Hamilton nooit gewoond in het huis in New York en heeft hij dat al te koop gezet.


Privévliegtuigen

Lewis Hamilton: Geen

Max Verstappen: 1

De eerste en enige vergelijking die Max Verstappen wint, en niet omdat Hamilton geen privéjet kan kopen, maar omdat hij zijn vliegtuig verkocht heeft. Met het oog op het milieu wilde Hamilton in 2019 zijn CO2-voetafdruk verkleinen en besloot hij alleen nog met commerciële vluchten te vliegen. Max besloot vorig jaar precies het tegenovergestelde en kocht een Dassault Falcon 900 EX van niemand minder dan Richard Branson.


Auto’s en motoren

Lewis Hamilton: Teveel om op te noemen, maar hij rijdt volgens eigen zeggen in geen van allen.

Max Verstappen: Aston Martin DBS, Aston Martin DBS SuperLeggera, Aston Martin Vantage, Aston Martin Valkyrie, Ferrari 488 Pista,  Ferrari Monza SP2, Porsche 911 GT3 RS, Renault R.S.01., Honda NSX.

Naar verluidt is de autocollectie van Hamilton meer dan 15 miljoen euro waard. Enkele toppers die meer dan een miljoen waard zijn: Ferrari LaFerrari, McLaren P1, Pagani Zonda 760 LH en een Shelby 427 Cobra uit 1966 die naar verluidt 5 miljoen euro waard is.

Verstappen komt niet eens in de buurt qua waarde. Zijn hele wagenpark bij elkaar is net wat meer waard dan Hamilton’s Shelby. De grote klappers zijn de Aston Martin Valkyrie van 2,8 miljoen euro en de Ferrari Monza SP2 van 1,6 miljoen euro. En waar Verstappen kan genieten van zijn gemotoriseerde vervoer, staat alles bij Hamilton stof te vangen. Hij rijdt alleen nog in elektrische voertuigen waaronder de Mercedes-Benz EQC. Allemaal om zijn impact op het milieu te verkleinen.

Kortom, buiten het circuit maakt Verstappen geen kans tegen de financiële macht van de zevenvoudig wereldkampioen. En zelfs op het circuit is het lastig, want het staat tot nu toe 7-0 als het aankomt op die wereldkampioenschappen. Een oneerlijke vergelijking, dat weten we. Daarom hopen we ook dat Verstappen er dit jaar 7-1 van maakt.

Lees meer over de Formule 1: