• De organisatie van de Dutch Grand Prix vroeg meerdere artiesten of ze kleine optredens wilde geven tijdens de Formule 1-race op Zandvoort.
  • Artiesten kregen een mail uit naam van prins Bernard. Hierin stond dat de organisatie de kosten vergoedt en de artiest wat privétickets geeft.
  • Zanger Joshua Nolet van Chef’Special reageerde verbolgen op het aanbod, zangeres Davina Michelle ging er wel op in.

De Dutch Grand Prix benaderde meerdere Nederlandse artiesten om gratis op te treden tijdens de Formule 1.

Het gaat niet om grote optredens, maar om pauze-acts op de track om de aandacht van het publiek vast te houden tussen de racenummers door. Grote optredens met schermen en podia zijn verboden vanwege de coronamaatregelen.

Zanger Joshua van Chef’Special plaatste woensdag op sociale media een filmpje waarin hij verbolgen was over het verzoek van prins Bernhard, de mede-eigenaar van het circuit. De groep zou voor het optreden VIP-kaarten krijgen.

De entertainmentwereld is woest op het demissionaire kabinet omdat de Formule 1-race, met 70.000 mensen, wel mag doorgaan maar alle festivals en concerten nog wekenlang gecanceld worden. Het nieuws dat de Dutch Grand Prix artiesten gratis wil laten optreden viel niet goed bij sommige artiesten en muzikanten.

Organisatie snapt de reacties

"We willen onze kaarthouders graag een vorm van vermaak bieden", aldus een woordvoerder van de Dutch Grand Prix. "Op die manier willen we ook voorkomen dat mensen heen en weer gaan lopen."

De zegsman "snapt dat het verzoek om tegen onkosten op te treden in het verkeerde keelgat is geschoten. We dachten dat we racefans hadden benaderd". Volgens de woordvoerder zijn alleen muzikanten benaderd om tijdens de Formule 1 tegen onkosten en voor vrijkaarten hun werk te doen.

De Dutch Grand Prix in Zandvoort bevestigt dat de mail naar meer artiesten dan Chef'Special is gestuurd. Davina Michelle besloot ja te zeggen. Zij zingt zondag 5 september onbetaald het volkslied. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht begeleidt haar.

"Davina vindt het een eer dat zij gevraagd is om het volkslied te zingen en krijgt daar geen gage voor", laat haar manager weten.

Vliegshow van Defensie afgelast

Ook het Orkest Koninklijke Luchtmacht speelt onbetaald, liet een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten: "De muzikanten zijn in vaste dienst van Defensie en doen de optredens die worden ingepland."

Het optreden bij de Grand Prix hangt deels samen met de vliegshow die Defensie er zou verzorgen. Deze zogenoemde fly past werd afgelast vanwege de situatie in Afghanistan. Het ministerie vond het niet meer gepast om de vliegshow te organiseren.

Lees ook: Het bijzondere verhaal achter de naam van de Tarzanbocht – en 9 andere feiten over Circuit Zandvoort en de Formule 1

Chef'Special weigerde. "Het was voor ons allemaal - de band, de crew, alle collega's - heel shitty dat alle festivals in september als sneeuw voor de zon verdwenen", aldus zanger Joshua Nolet Nolet.

"Zaterdag gingen tienduizenden mensen de straat op om daar aandacht voor te vragen. We kregen nul reactie uit Den Haag. Niets. Au. Dat doet pijn. Maar het zegt ook iets over dat ze niet zo goed weten wat ze moeten zeggen", aldus Nolet.

Muziekorganisaties: gratis zingen is verkeerd signaal

Diverse grote Nederlandse muziekorganisaties noemen het een verkeerd signaal als artiesten gratis optreden in Zandvoort.

"Veel te vaak krijgen zangers en bands te horen: maar je vindt het toch leuk om te doen?", aldus voorzitter Arriën Mollema van BAM! Popauteurs. "Het is een bizarre gedachte dat je niet betaald zou krijgen voor werk dat je doet. Prins Bernhard verhuurt de vele huizen die hij bezit ook niet voor een vrijkaartje voor een concert."

"Nu gratis optreden zal niet helpen in het gesprek dat wij proberen te voeren over eerlijke vergoedingen voor artiesten", zegt Berend Schans van de Nederlandse Popcoalitie. "De mensen die de tribunes bouwen bij de Grand Prix of het asfalt verzorgen, doen dat ook niet voor vrijkaarten."

Donderdag liet ook koepelorganisatie POPnl weten het niet slim te vinden als artiesten ingaan op het aanbod van de prins. "De verhouding tussen de financiële slagkracht en de omvang van de Grand Prix, de grote hoeveelheid huizen die de prins bezit en de flexibiliteit die van artiesten wordt gevraagd is volledig zoek", zei voorzitter Frank Kimenai.

De Dutch Grand Prix liet vrijdag weten niet te willen reageren op de uitspraken van de organisaties.

Belangrijk weekend voor Max Verstappen

De Formule 1 strijkt in het weekend van 3 tot en met 5 september neer in Zandvoort. Daar worden vervolgens zo'n 70.000 mensen verwacht.

Om dit gigantische aantal mensen van en naar het circuit te krijgen zet de NS extra treinen in. Het spoorbedrijf wil zo'n 10.000 mensen per uur gaan vervoeren.

De organisatie van de Grand Prix roept op om met de fiets, lopend of met de pendelbus te komen. Met de auto gaat niet lukken, want de weg die vanuit Haarlem naar het circuit leidt wordt in de nacht van woensdag op donderdag afgesloten voor al het verkeer.

De Grand Prix van Zandvoort kan voor Max Verstappen en zijn fans een heel belangrijke worden. Op het moment van schrijven staat Verstappen op de tweede plaats in het klassement. Hij mist 8 punten op de huidige wereldkampioen Lewis Hamilton.

Mocht Verstappen dit weekend in Spa voor Hamilton over de streep komen, en dit kunstje herhalen op Zandvoort, kan het zomaar zijn dat hij de leiding in het klassement op Nederlands asfalt terugpakt.

Meer over Formule 1? Check dan ook eens deze artikelen: