Warenhuisketen Hudson’s Bay draait in Nederland zo slecht dat een sluiting of faillissement nog dit jaar de meest voor de hand liggende optie is. Dat blijkt volgens het Duitse zakenweekblad Wirtschaftswoche uit interne documenten van het Duitse moederbedrijf Karstadt.

Een woordvoerster van Hudson’s Bay Nederland kon niet inhoudelijk reageren. Karstadt was niet bereikbaar voor een reactie en reageerde niet op e-mails. Afgelopen september werd Hudson’s Bay Nederland onderdeel van het op een na grootste warenhuisconcern van Europa

De bijbehorende herpositionering gaf volgens Wirtschaftswoche slechts tijdelijke verlichting voor de keten.

Vrij kort na de opening van de eerste vestiging van Hudson’s Bay in Amsterdam doken al berichten op dat de winkelketen niet aansloeg bij het Nederlandse publiek. De Telegraaf citeerde eerder al uit interne documenten over grote verliezen. Volgens de Duitse berichten zouden de winkels in Nederland afstevenen op verliezen tot een miljard euro in 2028 als de keten op de huidige manier verder gaat.

Topman Stephan Fanderl van Galeria Karstadt Kaufhof zei in de krant Handelsblatt dat de warenhuizen een bron van zorg zijn. Bij het bedrijf begrijpt volgens hem niemand hoe de introductie van Hudson’s Bay destijds in Nederland met “zo weinig gevoel voor risico en zo weinig echte analyse over de behoeften van klanten” heeft kunnen verlopen. “De verliezen zijn groot en fouten uit het verleden kunnen alleen gecorrigeerd worden met verdere investeringen en een heroriëntatie”, zo voegt hij toe.

Hudson’s Bay in Nederland

Sinds de fusie van de Duitse warenhuisketens Karstadt en Kaufhof in september vorig jaar is Hudson’s Bay Nederland onderdeel van het op een na grootste warenhuisconcern van Europa. Dat was voor het bedrijf aanleiding voor een “herpositionering”. Wat dat precies inhoudt, wilde een woordvoerster van het bedrijf niet zeggen.

Hudson’s Bay Nederland staat er naar verluidt beroerd voor. De Telegraaf wist in december 2018 de hand te leggen op interne stukken, waaruit bleek dat de dertien warenhuizen in Nederland in 2018 tientallen miljoenen euro’s verlies draaiden. Een ontslagronde werd niet uitgesloten, aldus de krant.

Lees ook op Business Insider

De keten zit sinds 2017 in Nederland. Hudson’s Bay trok hier onder meer in op verschillende locaties waar voorheen warenhuizen van de failliete keten V&D zaten. Ook de Saks OFF 5TH-filialen in Amsterdam en Rotterdam horen erbij. Dit voorjaar openen er ook nog twee nieuwe Hudson’s Bay-vestigingen, in Utrecht en Amstelveen.

Lees meer over Hudson’s Bay: