Met de toegenomen populariteit van zonnepanelen komt het steeds vaker voor dat particulieren met stroom terugleveren aan het net in zonnige maanden, op momenten dat er relatief weinig vraag is. De energieleveranciers die deze stroom afnemen, zitten dan eigenlijk met overtollige stroom die ze niet tegen aantrekkelijke prijzen kunnen doorverkopen.

In reactie hierop hebben steeds meer energieleveranciers besloten om klanten met zonnepanelen te belasten voor de zonnestroom die ze niet zelf gebruiken, maar terugleveren aan hun energieleverancier.

Veel energiebedrijven brengen daarom terugleverkosten in rekening: als je energie teruglevert aan de leverancier waar je ook stroom afneemt, worden kosten in rekening gebracht voor de teruglevering.

Maandag werd bekend de grote energieleverancier Eneco vanaf juni dit jaar klanten met een variabel stroomcontract terugleverkosten voor zonnestroom gaat doorberekenen van 11,5 cent per kWh. Dit maakt het zogenoemde salderen van zonnestroom minder aantrekkelijk.

Het principe van de huidige salderingregeling is namelijk dat klanten met zonnepanelen stroom die ze terugleveren kunnen wegstrepen tegen een gelijke hoeveelheid stroom die ze afnemen van de energieleverancier, zonder extra kosten.

Eneco is niet het enige energiebedrijf dat terugleverkosten rekent. Ook energieleveranciers als Vandebron, Budget Energie, Gewoon Energie, Innova, Mega, OM Energie en Energie van Ons rekenen terugleverkosten. In totaal gaat het om zeker vijftien energiebedrijven in Nederland die dit soort kosten in rekening brengt.

Terugleverkosten voor zonnestroom van particulieren

Van belang is wel dat energiebedrijven terugleverkosten niet allemaal op dezelfde manier in rekening brengen. Bij de één gaat het om een vast bedrag voor de terugleverkosten, bij de andere leverancier is er sprake van tariefschijven: joe meer stroom je teruglevert, hoe meer je betaalt.

Toch zijn er ook energiebedrijven die géén terugleverkosten in rekening brengen. Bij zeker vijf energieleveranciers kan dat met een vast contract, waar je een jaar lang geen terugleverkosten hoeft te betalen, zo zocht EnergieVergelijk uit.

Sommige aanbieders werken met dynamische contracten en brengen bij dit type contract ook geen terugleverkosten in rekening.

Van belang kan verder nog de zogenoemde terugleververgoeding zijn. Die is echter alleen relevant, als je meer stroom teruglevert aan je energieleverancier dan je afneemt. Want de terugleververgoeding geldt alleen voor netto teruggeleverde stroom die buiten de salderingsregeling valt.

Hieronder staan de vijf bedrijven die geen terugleverkosten rekenen. Ze betalen een vaste terugleververgoeding voor vaste contracten van minimaal 1 jaar. Hierbij vermeldt Energievergelijk ook het actuele stroomtarief voor 1 jaar vast én de terugleververgoeding, die dus alleen van toepassing is op netto teruggeleverde stroom.

  • Essent: Je betaalt hier momenteel van 0,338 euro per kWh voor een 1-jarig contract. De terugleververgoeding is 0,055 euro per kWh
  • Vattenfall: Je betaalt hier een stroomtarief van 0,314 euro per kWh. De terugleververgoeding is 0,045 euro per kWh
  • Energiedirect: Je betaalt hier een stroomtarief van 0,333 euro per kWh. De terugleververgoeding is 0,050 euro per kWh
  • Delta: Je betaalt hier een stroomtarief van 0,307 euro per kWh. De terugleververgoeding is 0,090 euro per kWh.
  • Powerpeers: Je betaalt hier een stroomtarief van 0,276 euro per kWh. De terugleververgoeding is 0,030 euro per kWh.

Zoals gezegd, zijn er diverse energiebedrijven in Nederland met dynamische contracten, waarbij geen terugleverkosten worden gerekend.

Wel is het zo dat de vergoeding voor netto teruggeleverde stroom geen vast tarief kent, maar wordt bepaald door de marktprijs op het moment dát je teruglevert. Vervolgens wordt bij de jaarafrekening een correctie toegepast, omdat dan pas duidelijk is hoeveel stroom je méér hebt teruggeleverd, dan je hebt afgenomen Ofwel, de netto teruglevering.

Enkele leveranciers die zich specialiseren in dynamische contracten zijn:

  • Zonneplan
  • Next Energy
  • ANWB Energie
  • Frank Energie
  • Tibber
  • easyEnergy

Er zijn ook energieleveranciers die dynamische contracten aanbieden, naast variabele contracten en vaste contracten. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij Vandebron, Vattenfall, BudgetEnergie en Eneco.

LEES OOK: Zonnepanelen: deze extra kosten rekenen energieleveranciers in de kleine lettertjes – en zo hoog is de terugleververgoeding.