De Amerikaanse arbeidsmarkt toont in april duidelijk tekenen van afkoeling. Met 175.000 nieuwe arbeidsplaatsen was sprake van de zwakste aanwas van banen van de afgelopen zes maanden. Ook steeg de werkloosheid licht naar 3,9 procent, terwijl economen hadden gerekend op een stabiele werkloosheid van 3,7 procent

Een afzwakkende arbeidsmarkt vergroot mogelijk de kansen op een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank. Eerder deze week was de boodschap van de Federal Reserve vooral dat de beleidsrente op een hoger niveau kan blijven, omdat de inflatie nog niet voldoende onder controle is.

De Dow-Jonesindex noteerde vrijdag kort na aanvang van de handel 1,3 procent hoger op 38.724 punten. De brede S&P 500-index steeg 1 procent tot 5118 punten en techbeurs Nasdaq won 1,8 procent tot 16.130 punten.

Apple sterke stijger op Wall Street

Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

Dankzij groei van diensten als Apple Pay en de App Store wist Apple de lagere verkopen van smartphones deels op te vangen. Ook gaat Apple voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen en meer dividend uitkeren. Het is het grootste aandeleninkoopprogramma in de VS ooit. Het aandeel werd daarop zo'n 8 procent hoger gezet.

Booking Holdings steeg ruim 7 procent. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com groeide in de eerste maanden van het jaar harder dan het zelf had verwacht.

De euro was 1,0776 dollar waard, tegen 1,0707 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 78,75 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 83,56 dollar per vat.

LEES OOK: Amerikaanse centrale bank zegt rente niet op korte termijn te gaan verlagen door hardnekkige inflatie