Na een periode van relatieve rust komt er weer een stijging van de gemiddelde hypotheekrentes aan, melden financieel intermediairs.

In de tweede helft van vorige week werd volgens Van Bruggen Adviesgroep “al een draai zichtbaar” toen geldverstrekkers wat meer renteverhogingen doorvoerden. Traditioneel worden de rentes verhoogd aan het begin van de zomervakantie, zodat geldverstrekkers met een verminderde bezetting in de vakantieperiode de hoeveelheid werk aankunnen, schrijft De Hypotheekshop in een persbericht.

Beide adviseurs zien de hypotheekrentes echter verder oplopen, omdat afgelopen donderdag de kapitaalmarktrente fors steeg. Die is bepalend voor de vaste hypotheekrentes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rente voor de 10-jarige Nederlandse staatslening.

De rente van de 10-jaars staatslening maakte afgelopen week een extra sprongetje van 0,15 à 0,2 procentpunt, nadat uit de notulen van de Amerikaanse centrale bank bleek dat er een verhoging van de Amerikaanse beleidsrente op stapel staat om de inflatie in toom te houden, aldus Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week.

De intermediair verwacht dat veel geldverstrekkers de vaste hypotheekrente met iets grotere stappen dan de afgelopen tijd zullen verhogen. Volgens De Hypotheekshop hebben bij de start van deze week 13 geldverstrekkers al renteverhogingen aangekondigd.

De gemiddelde rente voor 10 jaar vast kwam 9 juli uit op 4,15 procent met NHG-verzekering en 4,58 procent zonder NHG, blijkt uit de onderstaande tabel van Van Bruggen.

Bron: Van Bruggen Adviesgroep
Bron: Van Bruggen Adviesgroep

Variabele hypotheekrente hoger dan vaste rentes

Centrale banken zijn al ongeveer een jaar lang de beleidsrente aan het verhogen om de inflatie onder de controle te houden.

Zo heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente in 12 maanden tijd met 4 procentpunt opgeschroefd. De rente van de ECB heeft indirect vooral invloed op korte hypotheekrentes. Het gaat dan om de variabele rente die maandelijks wijzigt en hypotheekrentes die tot 2 jaar vaststaan.

Omdat de beleidsrentes van centrale banken behoorlijk zijn gestegen, liep de variabele hypotheekrente de afgelopen tijd hard op, terwijl hypotheekrentes met looptijden van langer dan vijf jaar tot nu toe ongeveer gelijk bleven.

Daardoor is er nu sprake van de bijzondere situatie waarin de gemiddelde variabele hypotheekrente hoger ligt dan de gemiddelde vaste hypotheekrentes. Doorgaans zijn vaste rentes hoger omdat je daarmee meer zekerheid krijgt over de maandlasten.

De Hypotheekshop wijst erop dat het vaker is voorgekomen dat variabel duurder is dan vast, maar dat de kloof nu wel extreem is. Op dit moment is de gemiddelde variabele hypotheekrente meer dan 0,5 procentpunt hoger dan de gemiddelde rente voor 10 jaar vast met NHG-verzekering. Dat is het grootste verschil sinds de metingen begonnen in 2004.

De meeste huizenkopers kiezen voor een vaste hypotheekrente, maar in sommige gevallen kunnen ze niet om de variabele rente heen. Dit geldt bijvoorbeeld voor doorstromers die een nieuw huis kopen en hun oude woning nog niet hebben verkocht.

LEES OOK: In deze 2 situaties kun je als huizenkoper niet om de variabele hypotheekrente heen: die is met gemiddeld 5% behoorlijk hoog