• Bijna 9 procent van alle werkenden in Nederland had vorig jaar een bijbaan.
  • Een baan als bijlesdocent is het meest gevraagd, maar bijklussen als chauffeur betaalt het best.
  • Business Insider zet op basis van gegevens van Preply en Indeed.nl de tien best betaalde populaire bijbanen op een rij.
  • Lees ook: Gemiddeld uurloon steeg in 2023 met 7%: grootste sprong in 45 jaar

Het afgelopen jaar hadden 852 duizend mensen een tweede baan naast hun hoofdbaan, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is 8,8 procent van alle werkenden. Die tweede baan is steeds vaker een baan als zzp’er. En er zijn natuurlijk flink wat studenten en andere jongeren met bijbaantjes.

Maar wat zijn de best betaalde bijbanen? Online talenplatform Preply heeft de verdiensten van de tien meest gevraagde bijbanen op een rij gezet op basis van gegevens van vacaturesite Indeed.nl. Het uurloon is afhankelijk van het type werk en de beschikbaarheid. De meest gevraagde bijbaan is bijlesdocent, maar de best betaalde is chauffeur.

Lees ook: Dit zijn de 21 populairste banen bij hoogopgeleide studenten en jonge professionals op de arbeidsmarkt

Dit is de volledige top-10 van de best betaalde populaire bijbanen met daarbij het gemiddelde uurloon:

1. Chauffeur – €20 per uur
Je kan op verschillende manieren aan de slag als chauffeur, bijvoorbeeld als taxichauffeur of in het personenvervoer voor bedrijven. De flexibiliteit in werktijden maakt het voor veel mensen een aantrekkelijke bijbaan.

2. Orderpicker – €16,98 per uur
Vanwege de groei van het online winkelen, is er een constante vraag naar orderpickers in distributiecentra. Je moet daar snel en nauwkeurig voor zijn, maar ook het vermogen hebben om fysiek werk te verrichten. Het werk als orderpicker is vaak flexibel in te delen.

3. Bijlesdocent – €15 per uur
Bijlesdocent is momenteel de meest gevraagde bijbaan. De gemiddelde verdiensten bedragen 15 euro per uur, maar je kan vaak je eigen uurloon bepalen. Met de examenperiode voor studenten en scholieren is er veel vraag naar extra ondersteuning voor hun taallessen of examenvakken. Ook is er volop werk als online docent Nederlands of in andere talen als Duits en Spaans.

4. Sportles en training geven – €15 per uur
Als je sportief bent kan het delen van je kennis en het geven van lessen en trainingen een mooie inkomstenbron zijn. Je blijft dan zelf actief en kan tegelijkertijd anderen motiveren en coachen.

5. Festivalmedewerker – €14,75 per uur
Met het festivalseizoen voor de deur is er veel vraag naar enthousiaste festivalmedewerkers. Terwijl je een extra zakcentje verdient, kan je daarbij ook gratis genieten van live muziek.

6. Koerier/bezorger – €14,33 per uur
Een baan als koerier of bezorger biedt veel vrijheid en flexibiliteit. En de vraag naar mensen die maaltijden, pakketjes of boodschappen bezorgen blijft maar groeien.

7. Horecamedewerker – €13,27 per uur + eventuele fooien
Werken in de horeca kan bestaan uit achter de bar staan, serveren of helpen in de keuken. Het is hoe dan ook een dynamische omgeving waarin je snel moet schakelen en effectief moet communiceren. En de fooien zijn een mooie bonus.

8. Salespromotor – €13,27 per uur + eventuele bonussen
Salespromotors kunnen naast hun basissalaris flink extra verdienen met bonussen voor goede prestaties. Ze vertegenwoordigen merken en proberen hun producten aan de man te brengen.

9. Evenementenbouw – €13,27 per uur
Het op- en afbouwen van evenementen is fysiek zwaar werk, maar biedt wel de mogelijkheid om achter de schermen van grote concerten en andere evenementen te kijken.

10. Zorgmedewerker – €13,27 per uur
Een bijbaan als zorgmedewerker is niet alleen financieel, maar ook emotioneel lonend omdat je een directe impact hebt op het leven van mensen.

LEES OOK: 1 op 4 Europarlementariërs heeft bijbaan: bij elkaar levert dat bijna €9 miljoen aan nevenverdiensten op