• Winkelketen Blokker krijgt een lening van 35 miljoen euro van de Amerikaanse geldschieter Gordon Brothers.
  • Nederlandse banken en andere financiers wilden geen lening verstrekken aan Blokker.
  • De lening van Gordon Brothers is gekoppeld aan de voorraden van de verlieslatende winkelketen.
  • Lees ook: Kwakkelende winkelketen Blokker verliest in hoog tempo 3 directeuren

Winkelketen Blokker krijgt een lening van 35 miljoen euro van de Amerikaanse geldschieter Gordon Brothers. Dat zegt topman Ynse Stapert van moederbedrijf Mirage Retail Group bij BNR Nieuwsradio. Eerder deze maand kondigde het bedrijf, dat ook achter winkelketens als Intertoys en Miniso zit, al aan dat Blokker financiering had gevonden voor de komende drie jaar. Maar het exacte bedrag was toen nog niet bekend.

“35 miljoen euro is het maximum dat we kunnen lenen”, zegt Stapert tegen BNR. “Gordon Brothers hebben de zaken goed onderzocht en hebben hun vertrouwen uitgesproken.” Met de lening wil Stapert ervoor zorgen dat Blokker dit jaar nog winstgevend wordt.

Dat Nederlandse banken en andere financiers geen lening wilden verstrekken aan Blokker, vindt Stapert opvallend. “Die vinden het een heel erg lastige situatie. Ik vind het nog steeds jammer dat er geen Nederlandse partijen zijn.”

Dat Gordon Brothers wel de samenwerking met Blokker aangaat, heeft te maken met het type lening dat de winkelketen krijgt. Die is namelijk gekoppeld aan de voorraden van Blokker. “Ze plakken een percentage op de voorraadstand op basis van een inschatting hoe lang het zou duren om die voorraden te verkopen”, legt Stapert uit.

In de afgelopen maanden stapten drie directeuren op bij Blokker: algemeen directeur Jeanine Holscher, financieel directeur Allard Visser en operationeel directeur Dennis Besems.

LEES OOK: Moederbedrijf Blokker slaagt er niet in speelgoedketen Intertoys te verkopen