Ze waren nog nooit in Indonesië geweest. Toch leek het Rory en Casey Jones een goed idee om te investeren in een vakantiehuis op het eiland Bali.

Ze belegden al in aandelen, met als doel om vroeg met pensioen te gaan. “We werden een beetje down van het feit dat we dit geld opzijzetten en daarvoor enkel wat cijfers op een stukje papier konden laten zien”, zegt de 37-jarige Rory tegen Business Insider.

Casey (links) en Rory Jones. Foto: Rory Jones

Ze wilden een tastbaar bezit en kwamen na wat onderzoek op het idee om in het buitenland hun geld in stenen te steken.

Video- en fotograaf Rory zag het als een win-win. Door het verhuren van de woning kunnen ze een aardig zakcentje verdienen en ze kunnen er later zelf met pensioen.

Het stel heeft onder meer Thailand, de Filipijnen en zelfs Portugal overwogen. De keuze viel uiteindelijk op Bali, omdat uit hun onderzoek bleek dat het Indonesische eiland het hoogste rendement op de investering bood. Bovendien was het voor buitenlanders relatief gemakkelijk om er een huis te bouwen.

Volgens investeringsadviseur ILA Global Consulting kan een vakantiehuis op Bali jaarlijks een rendement van 15 procent opleveren, terwijl andere markten 5 tot 10 procent bieden.

De villa van Rory en Casey Jones. Foto: Rory Jones

Hoewel het stel nog nooit op Bali was geweest, hadden ze wel veel tijd doorgebracht in Zuidoost-Azië. “Dus we wisten dat het klimaat ons beviel. We wisten dat we waarschijnlijk ook van de cultuur en het eten zouden houden”, zegt Jones.

Beleggen in vakantiehuis op Bali

In 2022 sprong het stel voor het eerst op het vliegtuig naar Bali.

De villa van Rory en Casey Jones. Foto: Rory Jones

Ze waren daar ongeveer drie weken, verkenden het eiland en spraken met verschillende juridische professionals en aannemers over hoe ze met hun project aan de slag konden.

Om de precieze locatie van de villa te bepalen, hebben de twee veel tijd doorgebracht op verschillende plekken. Zo leerden ze wat de omgeving toeristen te bieden heeft.

De villa van Rory en Casey Jones. Foto: Rory Jones

Omdat het verkeer op Bali soms best pittig kan zijn, was het belangrijk voor het koppel dat de villa makkelijk te bereiken is.

"Verder waren we op zoek naar een plek waar we onszelf ook met pensioen zouden kunnen zien gaan", zegt Jones.

Ze kwamen uit bij een stuk land in het Bingin-gebied in de buurt van Uluwatu, een regio in het zuidwestelijke puntje van Bali.

De villa van Rory en Casey Jones. Foto: Rory Jones

“Het meest succesvol was eigenlijk gewoon posten in de lokale Facebook-groepen. We zeiden dat we land zochten, waarna mensen contact met ons opnamen en ons lieten weten wat ze beschikbaar hadden”, aldus Jones. "Bij het land dat we uiteindelijk kregen, was het een lokale man die ons het land liet zien. Het land was niet in zijn bezit, maar hij kende de eigenaren."

De villa van Rory en Casey Jones. Foto: Rory Jones

Omdat buitenlanders geen land mogen bezitten op Bali, hebben ze het stuk land gehuurd voor 30 jaar, met de optie om het met nog eens 30 jaar te verlengen. Ze betaalden er 720 miljoen Indonesische rupiah voor (omgerekend bijna 42.000 euro).

Een moderne, tropische villa

De villa met twee verdiepingen staat op een perceel van 3.300 vierkante meter en heeft twee slaapkamers en twee badkamers. De hele bouw, inclusief meubels en vergunningen, kostte 2,3 miljard Indonesische rupiah (omgerekend bijna 133.000 euro).

Jones zegt dat ze ervoor kozen om een huis vanaf de grond op te bouwen omdat dat goedkoper was dan er een te kopen.

Volgens de huizensite Propertia Bali kan een nieuwe villa met twee slaapkamers in de buurt van Bingin tussen de 3,5 en 5,5 miljard Indonesische rupiah kosten, afhankelijk van de grootte, de complexiteit van de bouw en de resterende huur van de grond.

De villa van Rory en Casey Jones. Foto: Rory Jones

Door de villa zelf te bouwen, wist het stel dat er geen verborgen gebreken waren. Ook konden ze hun vakantiehuis volledig zelf ontwerpen.

De villa van Rory en Casey Jones. Foto: Rory Jones

Het gebouw ziet er aan de buitenkant modern uit, dankzij de zwarte stalen kozijnen, het entresol-achtige ontwerp en de gewelfde plafonds. Het interieur is daarentegen gezellig met veel houtaccenten.

“Omdat het gebouw zelf vrij modern is, wilden we veel van de tropen en Bali terug laten komen in het interieur”, zegt Jones. Alles in de villa is volgens hem lokaal gemaakt.

De villa van Rory en Casey Jones. Foto: Rory Jones

Het enige grote probleem waar het stel tijdens de bouw mee te maken kreeg, was een bijzonder slecht regenseizoen. Hierdoor liep het project een paar weken vertraging op.

“Tegen het einde van de bouw liepen ze met alles behoorlijk achter. Dat was op zich geen probleem, maar ze vertelden ons niet dat ze achterliepen”, zegt Jones. “Er waren eerder wat communicatieproblemen dan problemen met de bouw, wat tegen het einde wat wrijving veroorzaakte.”

De villa van Rory en Casey Jones. Foto: Rory Jones

Met pensioen gaan op Bali: verhuur via Airbnb

De villa kan voor minimaal twee nachten worden gehuurd op Airbnb. Op het moment van schrijven heeft het een beoordeling van 4,59 sterren, gebaseerd op 27 beoordelingen.

Een tweedaagse overnachting in juni kost omgerekend bijna 500 euro.

"In eerste instantie waren we van plan om een paar maanden per jaar op Bali door te brengen. Maar gezien de populariteit van de villa, denk ik dat het financieel verstandiger is om het de hele tijd via Airbnb te verhuren”, zegt Jones.

Toch hoopt Jones met zijn vrouw in de komende vijf tot zes jaar met pensioen te kunnen gaan in de villa op Bali.

De villa van Rory en Casey Jones. Foto: Rory Jones

"We zijn hard aan het sparen en investeren om hopelijk begin veertig met pensioen te kunnen gaan", zegt hij. "Maar plannen kunnen ook veranderen, dus misschien blijven we wel in Australië. Wie weet. Het is nog ver weg."

Dat gezegd hebbende, heeft het echtpaar plannen om in de toekomst meer beleggingspanden op Bali te bouwen.

De villa van Rory en Casey Jones. Foto: Rory Jones

Jones heeft wel geleerd dat je je verwachtingen moet bijstellen. “Er gelden andere standaarden op Bali. Dingen worden op een andere manier gedaan dan je misschien gewend bent.”

LEES OOK: Hoe riskant is een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje? Hittegolven, bosbranden en overstromingen kunnen waarde drukken, zeggen experts