Door de komst van elektrische auto’s en de populariteit van private lease is er geen plek meer voor klassieke autodealers.

Over tien tot vijftien jaar is het gedaan met de showroom en garage van autoverkopers. Topman Henk van der Kwast van Stern Groep, een van de grootste autobedrijven van Nederland, stelt in De Telegraaf dat de autodealer op de schop moet.

“We zien door groei van private lease een snelle verschuiving van aanschafkosten naar gebruikskosten”, zegt Van der Kwast. Dat heeft volgens hem gevolgen voor de showroom. Klanten willen een auto voor een bepaald bedrag per maand en de dealer mag uitzoeken welke auto dat wordt. Daarmee wordt hij meer dienstverlener.

“En het onderhoud in de garage neemt komende tien tot vijftien jaar sowieso af door de komst van elektrische auto’s. Die hebben namelijk veel minder bewegende delen, dus dat betekent ook minder onderhoud.”

Volgens Van der Kwast neemt “het sleutelen aan auto’s” af en moet daarvoor in de plaats “veel meer doorgemeten” worden. Al moeten banden nog wel verwisseld worden en schades gerepareerd. De topman laat weten dat het aantal dealervestigingen van Stern Groep de afgelopen drie jaar is gedaald van 90 naar 72. “Ik denk dat we er uiteindelijk zo’n 50 overhouden.”

Lees meer over de kosten van auto’s:

Lees ook op Business Insider