• Energieprijzen blijven hard stijgen, terwijl de winter nog moet beginnen.
  • Ook de beurs en de huizenmarkt zijn flink in beweging.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden

September is zeker geen saaie maand voor je persoonlijke geldzaken, al is het de vraag of je daar echt blij mee moet zijn. Energieprijzen stijgen steeds harder, de beurs is onrustig en de stijging van huizenprijzen neemt steeds extremere vormen aan.

De stijging van energieprijzen zet onverminderd door: stroom en gas worden allebei duurder.

Intussen rommelt het ook enigszins op de beurs, waar aandelen pas op de plaats maken na de onafgebroken stijging in de eerste acht maanden van dit jaar, mede door zorgen over een vastgoedcrisis in China.

Tegelijk gedraagt de Nederlandse huizenmarkt zich als een op hol geslagen stier, waarbij de waardestijging van koopwoningen steeds extremere vormen aanneemt.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van september 2021:

Download hier de app voor Upday Nieuws

Huizenprijs: in 1 jaar tijd €66.000 meer waard


Een huis bezitten levert in Nederland voor veel mensen zo langzamerhand meer op dan werken. De prijsstijging van de gemiddelde huizenprijs in augustus met bijna 18 procent zorgde ervoor dat een doorsnee woning in twaalf maanden tijd zo'n 66.000 euro meer waard is geworden. Dat komt neer op bijna twee modale jaarsalarissen.

Uiteraard hebben huiseigenaren in veel gevallen niet direct iets aan de extra overwaarde: andere huizen worden immers ook duurder.

Duidelijk is wel dat de Nederlandse huizenmarkt uit z'n voegen barst door de combinatie van een krap aanbod, extreem ruime leencondities vanwege de lage hypotheekrentes en een felle concurrentiestrijd tussen beleggers en particuliere huizenkopers. Starters op de woningmarkt delven daarbij steeds vaker het onderspit.

Business Insider vroeg lezers in september welke maatregelen kunnen helpen om de gekte op de huizenmarkt te bestrijden. Meer woningen bouwen, beperking van de aankoop van woningen door beleggers én het belasten van huurinkomsten voor eigenaren van meer dan vijf huurhuizen bleken het meest populair.

Lees meer: Wat moet er gebeuren met de losgeslagen huizenmarkt? Deze 3 maatregelen zijn populair


Hypotheekrente: nieuwe laagterecords

Hypotheekrentes blijven dalen, al gaat het vaak om honderdsten van een procent. De gemiddelde rente voor 20 jaar vast ligt bij hypotheken mét NHG-verzekering inmiddels op 1,33 procent, en zonder NHG is dat 1,78 procent.

De aanhoudende daling van hypotheekrentes is opmerkelijk, omdat rentes op de kapitaalmarkt sinds begin augustus iets zijn gestegen. Anders gezegd: geldverstrekkers zijn zelf duurder uit als ze lenen.

Volgens financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep duidt dit op felle concurrentie op de hypotheekmarkt: aanbieders van hypotheken leveren liever iets in op de winstmarge dan dat ze marktaandeel verliezen met hogere tarieven dan de concurrentie.

Lees ook: Geldverstrekkers blijven stunten met hypotheekrentes – de concurrentiedruk is groot


Sparen: lage rente, hoge inflatie

Een tegenvaller voor spaarders: de inflatie is in Nederland in augustus weer aardig opgelopen. De gemiddelde stijging van de prijzen van goederen en diensten bedroeg op jaarbasis 2,4 procent.

De hoogste variabele spaarrente is daarentegen blijven hangen op 0,3 procent, wat betekent dat je met de spaarrente de stijging van prijzen van in de winkel niet kunt bijbenen.

Met een zogenoemde negatieve reële rente, ofwel het verschil tussen de spaarrente en de inflatie, neemt de koopkracht van geld af.

Een belangrijke factor hierbij is het goedkoopgeldbeleid van centrale banken. Dat zorgt aan de ene kant voor relatief lage hypotheekrentes, maar ook voor extreem lage (en soms negatieve) spaarrentes. Voorlopig lijken centrale banken niet van plan om flinke stappen te zetten om rentes te normaliseren. De kans is hiermee groot dat de koopkracht van geld nog voor langere tijd onder druk staat.

Lees ook: Dit gebeurt er met €50.000 spaargeld als de inflatie de komende 5 jaar hoger blijft dan de spaarrentes – en hier moet je op letten als je dat bedrag belegt


Beurs: Chinese vastgoedcrisis voorlopig 'bliepje'

Na de vrijwel onafgebroken opmars van aandelen sinds de start van dit jaar wil het in september minder vlotten. Op de Amsterdamse beurs zette de AEX-index weliswaar een nieuw record neer vlak boven de 800 punten, maar tegelijk neemt de nervositeit onder beleggers toe.

De al maanden sluimerende Chinese vastgoedcrisis staat inmiddels vol in de schijnwerpers met het dreigende faillissement van vastgoedreus Evergrande.

Na een korte paniekreactie lijken beleggers er voorlopig op te rekenen dat de Chinese overheid het niet zover zal laten komen dat er een brede financiële crisis ontstaat met internationale gevolgen.

Intussen blijven centrale banken in Europa de VS zich behoedzaam opstellen bij het terugdraaien van het goedkoopgeldbeleid. Dat is cruciaal voor aandelenmarkten, want de opmars van aandelenmarkten is juist sterk gevoed door het klimaat van dalende rentes en goedkope leenmogelijkheden in de afgelopen jaren.

Voor de komende maanden is het de vraag of de beurs nog nieuwe energie vindt voor een verdere stijging, of dat beleggers het kalmer aan doen na de sterke koerswinsten van eerder dit jaar.

Lees ook: Is er sprake van een ‘normale’ beurscorrectie, of speelt er meer? Deze koersniveaus zijn van belang


Benzine en diesel: prijsstijging zet door

Prijzen van ruwe olie zijn de laatste weken weer sterk opgeveerd en noteren in september rond de piekniveaus van juni dit jaar. Dit betekent dat ook motorbrandstoffen zoals benzine en diesel relatief duur blijven.

De stijging van olieprijzen past in een breder beeld van hogere energieprijzen voor onder meer kolen en gas. Ook in de oliesector zijn er tekenen van krapte in het aanbod.

In de bovenstaande grafiek zijn gemiddelde dagprijzen te zien voor benzine en diesel die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt op basis van data van tankpasuitgever Travelcard. Het gaat hier dus om daadwerkelijk getankte prijzen.

Te zien is dat de gemiddelde prijs voor een liter ongelode benzine per 13 september op 1,85 euro lag; een liter diesel kostte toen gemiddeld 1,48 euro.

Lees ook: 4 op de 10 consumenten vindt dat prijzen sterk stijgen – ondertussen geven we wel meer uit dan voor de coronacrisis


Vaste stroomprijs: 1 jaar vast fors duurder

Energieprijzen blijven in een vrijwel rechte lijn stijgen, zo blijkt uit data van online consumentenadviseur Pricewise.

In de grafiek hierboven is te zien dat het gemiddelde variabele tarief voor stroom op bijna 8 cent per kWh ligt. Het stroomtarief voor 1 jaar vast is in september op jaarbasis ruimschoots verdubbeld tot 10,6 cent per kWh

"Het gebrek aan zonne- en windenergie zorgt voor toenemende vraag naar elektriciteit middels fossiele opwekking, zoals kolen- en gascentrales", signaleert Pricewise.

Gasprijzen zijn door aanbodbeperkingen relatief hoog, waardoor het gebruik van aardgas in stroomcentrales duur is. Op zich wordt het hierdoor aantrekkelijker op kolencentrales in te zetten voor de opwekking van elektriciteit, maar door de toenemende vraag worden ook kolencentrales duurder. Bovendien zijn de prijzen voor CO2-uitstoot in Europa relatief hoog.

Los van de marktomstandigheden is er nog het fiscale aspect. De bovenstaande grafiek toont de gemiddelde prijzen per kilowattuur zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Deze belastingen zorgen voor extra kosten van ruim 16 cent per kilowattuur boven op de kale stroomprijs.

Uit de kabinetsplannen die op 21 september werden gepresenteerd bleek dat de fiscale druk voor de energierekening in 2022 voor veel huishoudens iets stijgt. Gemiddeld gaat het op jaarbasis om zo'n 20 euro extra. Maar de politiek is niet helemaal ongevoelig voor stijgende energiekosten. De Tweede Kamer heeft deze week een motie aangenomen om de energiebelasting voor huishoudens volgend jaar te verlagen.

Lees ook: Energiebelastingen stijgen opnieuw in 2022: dat komt boven op de harde stijging van prijzen van stroom en gas


Vaste gasprijs: verdubbeling in jaar tijd

Bij de gasprijzen is het beeld nog wat extremer dan op de stroommarkt. Het gemiddelde variabele gastarief ligt in september op 29 cent per kuub. Het gemiddelde 1-jarige tarief zit daar fors boven en bedraagt in september bijna 45 cent per kuub.

Het 1-jaarstarief voor gas is in een jaar tijd ruimschoots verdubbeld! Aangezien het variabele tarief bij de meeste energieleveranciers eens per halfjaar in juli en januari wordt aangepast, ziet het ernaar uit dat de variabele gasprijzen per 1 januari 2022 fors zullen stijgen.

Bij de bovengenoemde prijzen gaat het wederom om de tarieven zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Per saldo moet je boven op de kale gasprijs nog ruim 58 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

"De verwachting is dat de stijging - van vooral de gasprijs - nog wel even doorzet", stelt Pricewise. De winter moet immers nog beginnen en die kan behoorlijk duur worden voor Nederlandse huishoudens

Lees ook: PvdA en GroenLinks willen een lagere energiebelasting, betaald met een CO2-heffing voor bedrijven

[activecampaign form=24]

Lees meer over geld en vermogen: