• Business Insider en Vodafone Business organiseren een tweede reeks #techtalks over technologie en ondernemerschap.
  • In deze aflevering vertelt Don Eijndhoven, ervaren CISO, hoe makkelijk criminelen met EvilGPT toegang hebben tot jouw bedrijfsdata.
  • “Cybercriminelen claimen dat ze 93% van bedrijfsnetwerken kunnen hacken.”
  • Wat jij hier voor jouw bedrijf tegen kunt doen, ontdek je bij #techtalks op: www.businessinsider.nl/techtalks

Cybercrime kost de samenleving wereldwijd in 2025 ongeveer 10.500 miljard dollar. Een ver van je bed-show? De gemiddelde kosten voor een Nederlandse ondernemer zijn per aanval al 2,5 miljoen euro. En denk je dat je als MKB-ondernemer geen aantrekkelijk doelwit bent? Dan heb je het echt mis, stelt Don Eijndhoven, in deze derde aflevering van #techtalks. 

Gevolgen voor bedrijven 

Als CISO is Don dagelijks bezig om ondernemers online veilig te houden tegen cybercriminelen. En dat is hard nodig, want het aantal verzekeringsclaims van ondernemers is sinds 2018 met 150% gestegen. Niet alleen gaat het aanvalstempo van de criminelen flink omhoog, ook hun technieken worden steeds beter. Als gevolg daarvan nemen ook de bedragen losgeld die ondernemers moeten betalen flink toe.  

Criminele AI’s: EvilGPT 

Alsof dat nog niet genoeg is, werkt de hype van generatieve AI ook nog in het voordeel van cybercriminelen. Er is namelijk een nieuwe trend op de markt: EvilGPT.

Het verschil met gewone GenAI is dat deze laatste een ethisch moreel kompas heeft. Maar EvilGPT is een creatie waarbij het geweten uit de AI is gehaald. EvilGPT leert snel van nieuwe situaties en data, is efficiënt en wordt o.a. ingezet voor het maken van phishing campagnes. Het kopieert moeiteloos jouw huisstijl en schrijft e-mails aan en namens jouw medewerkers.  

Hoe ondernemers zich kunnen wapenen 

Is hier dan nog iets tegen te doen? Jawel, zegt Don: maak het de criminelen om te beginnen al zo moeilijk mogelijk aan de poort. Een gebruiker heeft maar één account nodig en heeft dan toegang tot al jouw applicaties. Maak dat ene account daarom zo veilig mogelijk, bv. met dubbele authenticatie.

Dit is al een heel significant deel van het probleem, maar Don’s #techtalk geeft nog veel meer tips om te voorkomen dat deze criminele AI’s vat krijgen op jouw onderneming.

Phishing en malware zijn de favoriete manieren van cybercriminelen om in jouw bedrijf te komen. Bekijk in onderstaande video van Vodafone Business welke vormen van phishing en malware worden gebruikt en hoe je ze buiten de deur houdt.

#techtalks is een samenwerking tussen Business Insider en Vodafone Business. Vodafone Business helpt als Partner for Progress bij het oplossen van uitdagingen waar u met uw bedrijf – klein of groot –  mee te maken krijgt. Met onze ervaring denken we met u mee en bieden we u inzicht in welke technologieën en oplossingen geschikt zijn voor uw bedrijf.