• De Nederlandse inflatie is in augustus fors omhoog geschoten naar 2,4 procent.
  • De hoogste variabele spaarrente bedraagt 0,3 procent en op een spaardeposito dat langer vaststaat krijg je maximaal 0,9 procent.
  • Prijzen van goederen en diensten stegen afgelopen maand onder meer doordat pakketreizen fors duurder werden

Nederlandse huishoudens betaalden in augustus gemiddeld 2,4 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Daarmee is de inflatie op het hoogste niveau van dit jaar beland, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde.

De stijging van prijzen en goederen en diensten in augustus wordt onder meer aangejaagd door duurdere pakketreizen voor vakanties in het buitenland. Ook bungalowparken in Nederland voerden hun prijzen op, met 12 procent op jaarbasis.

Verder zitten prijzen van voedingsmiddelen in de lift, vooral doordat aardappelen, vlees en fruit duurder worden.

Nederland is niet het enige land waar de prijzen stijgen. In de eurozone als geheel is de inflatie in augustus opgelopen naar 3 procent.

Lees ook: 11 dingen die per 1 juli veranderen voor je portemonnee: goedkope spullen uit Chinese webshop duurder, negatieve spaarrente boven €100.000 en maximaal 25% korting op alcohol

Fors gat tussen spaarrentes en inflatie

Spaarders blijven last houden van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank, waardoor het niet mogelijk is om met de inkomsten uit spaargeld de geldontwaarding bij te benen.

De ECB houdt tot nog toe vol dat de stijgende inflatie, die zich op Europees niveau voordoet, een tijdelijk fenomeen is en wil daarom het extreem soepele monetaire beleid nog niet aanpassen.

Aanstaande donderdag komt het bestuur van de ECB weer bijeen om te vergaderen over het rentebeleid. De vraag is of er dan gehint zal worden op een beleidswijziging.

Voorlopig kijken spaarders in Nederland aan tegen een maximale variabele spaarrente van 0,3 procent en de inflatie zit daar liefst dus 2,1 procentpunt boven. De reële waarde van het spaargeld krijgt daardoor een aardige knauw.

Uit gegevens van de site spaarinformatie.nl blijkt dat het geen zin heeft om je spaargeld voor langere tijd vast te zetten als je de inflatie wil verslaan. De hoogste spaarrente voor een deposito bedraagt namelijk 0,9 procent. Je moet je spaargeld dan 10 jaar vastzetten en krijgt dan nog steeds een vergoeding die onder het inflatieniveau ligt.

Lees ook: Zoveel armer ben je geworden, als je in de afgelopen 5 jaar €25.000 of €100.000 op de spaarrekening liet staan

De inflatie is overigens niet de enige bedreiging voor spaarders. De fiscus rekent in box 3 voor sparen en beleggen met een fictief rendement op vermogen. In 2021 is de eerste 50.000 euro van je vermogen vrijgesteld.

Vervolgens is er een getrapt heffingssysteem, waarbij je voor het vermogen boven de vrijstelling tot een bedrag van 100.000 euro effectief 0,59 procent belasting betaalt, ongeacht het rendement dat je haalt.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: 12 beleggingen die je vermogen kunnen beschermen tegen een oplopende inflatie: van goud tot whisky en kunst