Premium content ophalen

Geldverstrekkers hanteren een renteopslag die afhankelijk is van de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde.

Omdat de huizenprijzen in een paar jaar tijd hard zijn gestegen, zijn veel hypotheken ten opzichte van de marktwaarde geslonken.

Voor hypotheken zonder NHG kan het extra interessant zijn om te kijken naar het oversluiten van de hypotheekrente.

Heb je enkele jaren geleden een huis gekocht en daarvoor een hypotheek afgesloten zonder NHG-verzekering, dan kun je mogelijk besparen op de rente, door onder meer de gestegen woningwaarde.

Lees ook: Huizen worden in 2021 en 2022 in totaal liefst 28% duurder, denkt Rabobank

Voor hypotheken zonder NHG geldt een renteopslag. De renteopslag is afhankelijk van hoeveel je leent ten opzichte van de woningwaarde (loan to value, ltv). Hoe groter de lening ten opzichte van de woningwaarde, hoe hoger de opslag. In andere woorden: de opslag stijgt naarmate het risico voor de geldverstrekker oploopt.

Hypotheken met NHG vormen het minste risico voor geldverstrekkers. De NHG-verzekering is een vangnet voor huiseigenaren. Als zij de hypotheek niet meer kunnen betalen door werkloosheid, een scheiding of arbeidsongeschiktheid, dan wordt een eventuele restschuld bij verkoop van de woning onder voorwaarden betaald uit de NHG-pot. Voor hypotheken met NHG geldt daarom meestal geen opslag.

Bij hypotheken zonder NHG, varieert de opslag die bij een bepaalde verhouding wordt gehanteerd per geldverstrekker. En het verschilt ook per aanbieder op welk moment de opslag wijzigt bij een verschuiving van de verhouding lening/woningwaarde.

Om een idee te geven tonen de tabellen hieronder de rentes voor 10 jaar vast van respectievelijk ABN Amro en Aegon, en de opslagen die deze geldverstrekkers rekenen.

Premium content ophalen