• De prijzen van stroom en gas stijgen hard dit jaar en dat zorgt voor een forse stijging van de energierekening.
  • Het demissionaire kabinet-Rutte III doet daar weinig aan en verhoogt de energiebelastingen in 2022.
  • Een gemiddeld huishouden betaalt volgend jaar 20 euro meer aan belastingen die gekoppeld zijn aan de energierekening.

De energierekening loopt dit jaar fors op vanwege sterke stijgingen van de prijzen van stroom en gas. Het demissionaire kabinet-Rutte III kan op dit vlak geen verlichting bieden. De energiebelastingen voor stroom en gas worden in 2022 verder verhoogd, zo blijkt uit de begrotingsstukken van Prinsjesdag.

Vergelijkingssite Pricewise heeft uitgezocht dat een gemiddeld huishouden de energierekening in de eerste helft van dit jaar al met 360 euro zag stijgen. Ten opzichte van vorig jaar was de stijging zelfs meer dan 500 euro.

Intussen zijn de tarieven voor 1-jarige energiecontracten recordhoogte gestegen. “Als de prijzen blijven stijgen, wordt het een hele dure winter, waarbij je kunt verwachten dat ook de variabele energietarieven per 1 januari een verhoging tegemoetzien”, zei energiespecialist Thomas Bleker van Pricewise eerder deze maand.

Energiebelastingen voor huishoudens omhoog

Op het fiscale vlak komt er echter geen soelaas. Dat maakt veel uit, want bovenop de ‘kale’ stroom- en gastarieven voor stroom en gas komen nog de energiebelasting, de opslag voor duurzame energie (ODE) en de btw.

Energievergelijker Gaslicht.com heeft becijferd dat voor een huishouden dat 3.500 kWh stroom en 1.500 kuub gas per jaar verbruikt, de totale fiscale druk in 2022 uitkomt op afgerond 775 euro. Dat is 20 euro meer dan een jaar eerder.

Kijk je naar de verschillen tussen grotere en kleinere huishoudens, dan raamt Gaslicht.com de toename van de belastingdruk voor volgend jaar tussen de 16 euro en 24 euro.

“Wie nu een nieuw energiecontract afsluit, betaalt het dubbele aan leveringskosten voor zijn stroom en gas ten opzichte van vorig jaar. Daar komt nu nog eens de geplande verhoging op de belasting bij. De overheid laat de kans liggen om de energierekening betaalbaar te houden", zegt oprichter Ben Woldring van Gaslicht.com in een reactie op de fiscale plannen voor 2022, die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: Dit verandert er fiscaal in 2022: vrijstelling op spaargeld en beleggingen in box 3 iets omhoog, hypotheekrenteaftrek verder beperkt