Premium content ophalen
  • Bij aanhoudend lage spaarrentes in de komende jaren is de kans groot dat de koopkracht van spaargeld verder afneemt.
  • Velen zien beleggen in aandelen als het enige alternatief om rendement op je vermogen te halen, maar ook daar zitten risico’s aan.
  • Business Insider zet de dilemma’s van sparen en beleggen tegenover elkaar als je dubt over wat je met een bedrag van 50.000 euro moet doen.

Spaarders zitten in een lastig parket. De spaarrentes zijn extreem laag, terwijl de inflatie oploopt en dat ondermijnt de koopkracht van spaargeld.

Tegelijk zijn beurskoersen hard opgelopen met mooie rendementen voor aandelenbeleggers. Maar veel marktexperts stellen hardop de vraag of het niet tijd is voor een correctie.

Lees ook: Roep om een beurscorrectie klinkt steeds luider: stilte voor de storm

Centrale banken lijken voorlopig uiterst terughoudend wat betreft een eventuele verhoging van beleidsrentes, die ook invloed hebben op de spaarrentes. Het perspectief dat spaarders nog voor langere tijd te maken krijgen met een inflatieniveau dat boven de spaarrentes ligt, is dan ook niet ondenkbaar.

Voor Nederland verwacht het Centraal Planbureau dit jaar een gemiddelde stijging van de prijzen van goederen en diensten van 1,9 procent en in 2022 is de prognose voor de inflatie 1,8 procent. Stel nu dat de inflatie de komende vijf jaar op het niveau van 1,8 procent blijft hangen. Wat is dan je perspectief als spaarder?

Premium content ophalen