• Stijgende prijzen van stroom en gas raken je portemonnee bij de start van 2022.
  • Intussen rommelt het ook flink op de beurs en lopen hypotheekrentes op.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden

Stijgende energieprijzen raken je portemonnee bij de start van 2022. Maar dat is niet het enige. Rentes op de financiële markten kruipen omhoog en dat heeft in januari voor een een golfje van hogere hypotheekrentes gezorgd.

Intussen is het in de eerste maand van het nieuwe jaar behoorlijk onrustig op de beurs. Aandelenmarkten hebben te maken met een serieuze correctie en de vraag is hoelang dit aanhoudt.

Huizenprijzen stijgen vooralsnog in een ongekend snel tempo door, ondanks de lichte toename van de hypotheekrentes.

Genoeg nieuwe ontwikkelingen dus die van belang zijn voor je persoonlijke financiën.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van januari 2022:

Download hier de app voor Upday Nieuws

Huizenprijs: bizarre stijgingen zetten door

De krapte in aanbod op de huizenmarkt nam in de laatste maand van 2021 verder toe. Dit ging gepaard met een stijging van de gemiddelde huizenprijs van ruim 20 procent op jaarbasis.

In het slotkwartaal van afgelopen jaar werd een woning gemiddeld voor 438 duizend euro verkocht, meldde makelaarsclub NVM deze maand.

Achter de sterke stijging van huizenprijzen gaat nog een flinke regionale variatie schuil. In de laatste maanden van 2021 vonden de sterkste stijgingen plaats in de regio's Noord-Drenthe en Zuidwest-Overijssel, waar huizenprijzen gemiddeld met liefst 29 en 28 procent stegen.

Utrecht en Groot-Amsterdam zijn middenmoters met plussen van respectievelijk 21 procent en 22 procent. En Zeeuwsch-Vlaanderen mag zich een achterblijver noemen met een plus van 'slechts' 14 procent in het slotkwartaal van 2021.

Huizenprijzen zullen ook dit jaar hard blijven stijgen, met een plus van gemiddeld bijna 13 procent, verwachten economen van ABN AMRO. Naast de krapte in het aanbod wijzen de economen op de blijvend lage hypotheekrente. Ook vinden de huizenmarktexperts van de bank dat het nieuwe kabinet Rutte IV te weinig doet om de problemen op de woningmarkt aan te pakken.

Pas in 2023 voorzien experts bij ABN AMRO een meer gematigde ontwikkeling, met een plus van 5 procent voor de huizenprijs.

Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: stijging van minimaal 14% is ‘normaal’


Hypotheekrente:  kleine verhogingen over een breed front

Geldverstrekkers hebben de hypotheekrentes in januari over een breed front verhoogd. Maar het gaat vooralsnog om zeer beperkte stijgingen.

Waar aanvankelijk vooral verzekeraars de rentes verhoogden en partijen die geld van beleggers gebruiken voor het verstrekken van hypotheekleningen, zijn ook de grootbanken meegegaan met verhoging van de hypotheekrentes, aldus intermediair De Hypotheekshop.

De verhoging van hypotheekrentes lag in de lijn der verwachting, omdat rentes op kapitaalmarkten al een paar weken stijgen. Dat betekent dat de winstmarges op hypotheken voor geldverstrekkers in deze periode verder onder druk kwamen te staan. Deze druk werd zo groot dat de hypotheekverstrekkers hun angst overwonnen om als eerste de rente te verhogen en dus hypotheekproductie mis te lopen.

Toch ligt de hypotheekrente nog altijd historisch laag en daar maken huiseigenaren grootschalig gebruik van. Oversluiters die willen profiteren van de lage rente, deden vorig jaar ruim 28 procent meer hypotheekaanvragen. Dat zorgde ervoor dat het aantal hypotheekaanvragen is in het afgelopen jaar tot een recordhoogte van 562.655 steeg, meldde Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Lees ook: Zo hard kan de hypotheekrente stijgen: geldverstrekkers accepteren 0,5% tot bijna 1% lagere marge, maar hoelang nog?


Sparen: koopkrachtverlies door hoge inflatie

Het contrast tussen de hoge inflatie en lage spaarrentes is historisch hoog. De inflatie is in december opgelopen naar 5,7 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in bijna 40 jaar. Met name de hogere voeding- en energieprijzen zorgden ervoor dat de inflatie verder is opgelopen. De hoogste variabele spaarrente is ondertussen nog maar 0,05 procent, blijkt uit gegevens van de site spaarinformatie.nl

Het grote verschil tussen de inflatie en spaarrentes zorgt ervoor dat de koopkracht van spaargeld afneemt. Als prijzen van goederen en diensten in een jaar met bijna 6 procent stijgen, terwijl daar bijna geen rentevergoeding tegenover staat op spaargeld, kun je na een jaar met 100 euro een kleinere hoeveelheid spullen kopen.

Spaarders krijgen mogelijk wel enige verlichting op fiscaal gebied. Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën gaf in januari aan dat de vermogensrendementsheffing in box 3 voorlopig wordt opgeschort, naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad. De precieze gevolgen zijn nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat er verlichting komt van de huidige 'spaartaks'.

Lees ook: Deze financiële en fiscale veranderingen raken je portemonnee in 2022


Beurs: onrust door hogere rentes

Aandelenmarkten hebben geen lekkere start gemaakt in het nieuwe jaar. Wereldwijd daalden beurzen, waarbij er voor de AEX-index een min van zo'n 7 procent op de borden staat in januari.

De hoge inflatie en het temmen daarvan door centrale banken blijft een dominant thema op de beurs. In januari daalde het besef in bij beleggers dat in ieder geval de Amerikaanse centrale bank serieuze plannen lijkt te hebben om de inflatie in te dammen met een reeks renteverhogingen en andere verkrappende maatregelen voor het monetaire beleid.

Een reeks relatief snelle renteverhogingen in de VS kan ervoor zorgen dan meer risicovolle beleggingen zoals aandelen relatief minder aantrekkelijk worden in verhouding tot vastrentende waarde met minder risico, zoals staatsobligaties. De vraag is dan of de economische groei en de bedrijfswinsten zodanig blijven toenemen, dan het aantrekkelijk blijft om in aandelen te beleggen.

Beleggers hebben daarbij ook nog met geopolitieke onzekerheden te maken, want de oplopende spanning tussen Rusland en Oekraïne draagt bij aan de stijging van olieprijzen. En dat helpt niet mee om de inflatie omlaag te brengen.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem geven in deze column op Business Insider aan dat de hoge beweeglijkheid op de beurs nog wel even kan aanhouden. Dit hoeft niet te betekenen dat we meteen in een neerwaartse trend belanden, maar beleggers moeten wel goed opletten.

Lees ook: De druk op de koers van de bitcoin kan in 2022 nog wel even aanhouden, want analisten zien een flinke reeks renteverhogingen in de VS


Tanken: benzine en diesel blijven duur

De prijzen van ruwe olie zijn in januari naar het hoogste niveau sinds 2014 gestegen. De prijsstijging wordt aangejaagd door verschillende factoren, waarbij ook de geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne een rol spelen.

Voor de rest van dit jaar lijkt een relatief hoge olieprijs voor de boeg te liggen, verwachten analisten van zakenbank Morgan Stanley. Dit is het gevolg van aan de ene kant meer vraag naar energie en anderzijds relatief lage voorraden en beperkte reservecapaciteit in de markt.

De ontwikkelingen op de oliemarkt weerspiegelen zich met enige vertraging ook in de prijzen van benzine en diesel, die begin dit jaar zijn gestegen.

Een liter ongelode benzine kostte op 17 januari gemiddeld 1,99 euro, blijkt uit data van tankpasaanbieder Travelcard die het CBS bijhoudt. De benzine is daarmee bijna net zo duur als medio november.

Voor een liter diesel betaalde je op 17 januari gemiddeld 1,67 euro. Dat is het hoogste niveau sinds 2021.


Vaste stroomprijs: overstapmogelijkheid naar vast contract

De stijging van prijzen voor stroom en gas zet onverminderd hard door. Dat is zichtbaar bij zowel contracten waarbij de prijzen voor langere tijd vast staan als bij de variabele contracten.

Zo is de gemiddelde stroomprijs voor 1 jaar vast in januari gestegen naar 33 cent per kWh, exclusief overheidsheffingen. Op jaarbasis gaat dit om een stijging van liefst 459 procent, blijkt uit data van financiële vergelijker Pricewise.

De gemiddelde stroomprijs voor variabele contracten is nog verder gestegen tot 39 cent per kWh. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van december toen de prijs nog afgerond 16 cent per kWh bedroeg.

Deze grote aanpassing komt doordat de variabele prijzen doorgaans één keer per halfjaar worden aangepast en dat gebeurde in januari. De nieuwe prijs reflecteert nu de harde stijgingen van de afgelopen maanden.

Per saldo is het inmiddels dus zo dat de gemiddelde tarieven voor 1 jaar vast weer duidelijk lager liggen dan de gemiddelde variabele tarieven. Bij stroom gaat het om een verschil van bijna 7 cent per kWh.

We kijken overigens naar de kale prijzen exclusief belastingen. Bij een kale stroomprijs van 39 cent per kWh voor variabele contracten moet je nog nog 8 cent aan energiebelasting en de milieubelasting ODE optellen, plus de btw van 21 procent, om tot de prijs inclusief belastingen te komen.

Lees ook: Energierekening: zo groot zijn de prijsverschillen tussen aanbieders van gas en stroom bij start van 2022 – vergelijken loont meer dan ooit


Vaste gasprijs: contract met vast tarief voordeliger dan variabel

Gasprijzen gaan net zo snel omhoog als de stroomprijzen. In januari heeft het 1-jaarstarief exclusief belastingen een nieuw record bereikt van gemiddeld 1,19 euro per kuub. Dat is liefst 458 procent hoger dan een jaar eerder.

Het variabele tarief steeg naar 1,43 euro per kuub. Dat is ruim een verdubbeling vergeleken met december, toen de variabele gasprijs nog 63 cent per kuub bedroeg. De hogere prijzen voor variabelen tarieven zijn het resultaat van de aanpassing die op 1 januari plaatsvond.

Net als bij de stroomprijzen zijn de 1-jaars contracten voor de gasprijzen gemiddeld genomen voordeliger dan de contracten voor variabelen tarieven. Het verschil in januari bedroeg gemiddeld 24 cent per kuub.

Het lijkt er dus op dat het vastzetten van prijzen voor 1 jaar relatief aantrekkelijk is. Maar dit hangt mede af van individuele situaties en contracten. Het is dus altijd goed om scherp te kijken naar je huidige tarieven en hoe die zich verhouden tot de tarieven in de markt, om een afweging te kunnen maken over wat voordelig is.

Lees ook: Hybride warmtepomp populair door hoge gasprijs: dit moet je weten over kosten, subsidie en jaarlijkse besparing op je energierekening

Lees meer over geld en vermogen: