• De Federal Reserve heeft woensdag de duidelijkste hint tot nu toe gegeven dat de belangrijkste beleidsrente al in maart wordt verhoogd.
  • Een van de redenen voor het besluit is de snel stijgende inflatie in de Verenigde Staten, die in december naar 7 procent op jaarbasis schoot, het hoogste niveau in veertig jaar.
  • In de toelichting op de tweedaagse beleidsvergadering gaf voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank aan dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om de rente een aantal keer te verhogen.
  • Lees ook: Dit zijn 2 scenario’s voor de beurs in de komende maanden: Amerikaanse centrale bank speelt beslissende rol

Geteisterd door zowel de turbulente financiële markten als de snel stijgende inflatie, heeft de Amerikaanse koepel van Centrale Banken, de Federal Reserve, woensdag aangegeven dat ze binnenkort waarschijnlijk de belangrijkste beleidsrente.

De Fed zei in een verklaring, waarmee een tweedaagse vergadering van de centrale bank werd afgesloten, dat een verhoging van de rente met een kwart procentpunt waarschijnlijk in het verschiet ligt. Het zou de eerste verhoging zijn sinds december 2018.

“Nu de inflatie ruim boven de 2 procent ligt en de arbeidsmarkt sterk is, verwacht het beleidscomité dat het binnenkort passend zal zijn om het doelbereik voor de federal funds rate te verhogen,” aldus de verklaring.

Hoewel de Fed geen specifiek moment noemde waarop de renteverhoging zal komen, gaan marktexperts ervan uit dat dit in maart zal gebeuren. De Fed komt namelijk in februari niet bijeen.

Fed-baas Jerome Powell benadrukte in een persconferentie na de vergadering dat de huidige hoge inflatie vooral het gevolg van de coronacrisis is. In de loop van dit jaar verwacht hij dat de inflatiedruk zal afnemen. Tegelijk gaf Powell aan dat de Amerikaanse arbeidsmarkt en de economie sterk genoeg zijn om een aantal renteverhogingen aan te kunnen.

Bovendien deelde de Fed mee dat de maandelijkse opkoop van obligaties door de centrale bank in februari met slechts 30 miljard dollar zal worden doorgezet. Dit wijst erop dat ook dit programma in maart zou kunnen worden beëindigd, tegelijk met de verhoging van de rente.

De stap die daarna komt is de afbouw van de enorme schuldenberg van meer bijna 9.000 miljard dollar op de balans van de centrale bank. Daar deed de Federal Reserve geen specifieke uitspraken over, maar de centrale bank gaf wel aan deze schuldenberg op een systematische wijze te willen afbouwen.

Als dat gebeurt betekent dit een verdere verkrapping van het monetaire beleid. Momenteel is het zo dat bij de aflossing van obligatieleningen die de Fed bezit, het ontvangen geld wordt geherinvesteerd via de opkoop van nieuwe obligaties. Als de centrale bank geld dat ze ontvangt bij de aflossing van opgekochte obligaties echter niet opnieuw inzet, maar 'op de plank' laat liggen, is de facto sprake van monetaire verkrapping.

Beurzen geven winsten prijs

Voorafgaand aan de persconferentie van Powell waren aandelenmarkten in de VS de dag sterk begonnen. Maar na de persconferentie van Powell veranderde het sentiment weer. Stevige plussen werden omgebogen in lichte minnen.

De brede S&P 500-index sloot 0,2 procent lager, de Dow Jones-index gaf 0,4 procent prijs en de Nasdaq Composite eindigde vrijwel onveranderd.

De prijs van een vat Brent-olie noteerde woensdag op 90 dollar, het hoogste niveau dit jaar. Hoge olieprijzen zijn een factor die bijdragen aan de hoge inflatie. De spanningen tussen Rusland en Oekraïne verklaren volgens marktexperts een deel van de prijsstijging van olie, maar de markt heeft ook onderliggend last van krapte in het aanbod.

LEES OOK: Dit zijn 2 scenario’s voor de beurs in de komende maanden: Amerikaanse centrale bank speelt beslissende rol