Het aantal hypotheekaanvragen is afgelopen jaar tot een recordstand gestegen, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat komt vooral door de toename van het aantal overgesloten hypotheken nu de rente nog altijd laag is. Het aantal hypotheken dat werd aangevraagd om een woning mee te kopen, daalde juist.

Vorig jaar werden er volgens HDN voor het eerst meer hypotheken aangevraagd door oversluiters dan door huizenkopers. De stijging van het aantal aanvragen door oversluiters was ruim 28 procent. Het aantal aanvragen door huizenkopers lag juist een achtste lager. Alles bij elkaar leidde dat tot 562.655 aanvragen, 5,1 procent meer dan in 2020.

Omdat er steeds minder betaalbare woningen beschikbaar zijn, stijgt de gemiddelde prijs ook hard, tot ruim 448.000 euro. Het aantal aanvragen van starters lag dan ook ruim een kwart lager. Steeds meer starters brachten ook zelf minimaal 50.000 euro in. In 2020 ging dat om 6 procent van alle starters, vorig jaar was het 29 procent. Volgens HDN komt dat omdat het steeds belangrijker wordt om veel geld zelf in te leggen, maar mogelijk ook omdat veel ouders hun kroost nog wilden helpen terwijl er werd gesproken over het afschaffen van de belastingvrije schenking van 100.000 euro.

HDN is een coöperatieve vereniging en is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen. Naar schatting van de organisatie verloopt ongeveer 85 procent van de hypotheekaanvragen in Nederland via het netwerk van HDN.

LEES OOK: Hypotheek oversluiten voor lagere rente? 4 punten om op te letten bij het berekenen van de boeterente