Ongeveer 5,7 miljoen bitcoins zijn door de recente cryptocrash inmiddels minder waard dan wat de eigenaren ervoor hebben neergeteld, zo meldde datasite Glassnode begin deze week. De bicoin noteerde toen nog op 43.000 dollar, maar is inmiddels gezakt tot onder de 39.000 dollar.

In de schatting van Glasnode noteert ongeveer 30 procent van het totaal aantal bitcoins in omloop onder de aankoopwaarde door huidige eigenaren.

Cryptomunten zijn de afgelopen maand over de gehele linie in elkaar gezakt. Dat komt mede door zorgen over een mogelijk snellere renteverhoging van de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve. De cryptomarkt is intussen gekrompen tot een omvang van een kleine 1.800 miljard dollar. In november vorig jaar was de markt nog bijna 3.000 miljard dollar waard.

Lees ook: De Amerikaanse centrale bank moet de rente in één keer fors verhogen om vertrouwen te herwinnen dat inflatie wordt aangepakt, aldus topbelegger Bill Ackman

De bitcoin werd vrijdagmiddag verhandeld tegen ruim 38.000 dollar. Dat is een daling van ongeveer 45 procent ten opzichte van het piekniveau van bijna 69.000 dollar in november.

“Naarmate de daling verergert, noteren steeds meer bitcoins een ongerealiseerd verlies”, zei Glassnode maandag in zijn nieuwsbrief. “Ongeveer 5,7 miljoen bitcoins staan nu onder water (ongeveer 30 procent van het circulerende aanbod).”

Dat zullen er inmiddels meer zijn, aangezien de waarde van de bitcoin sinds maandag nog eens zo’n 5.000 dollar is gedaald.

Geduld hebben als belegger kan lonen, stelt Glassnode

Maar volgens Glassnode zou de aanhouder wel eens kunnen winnen. Bij twee eerdere keren dat de vraag naar bitcoin in verhouding tot het aanbod net zo laag was als nu, veerde de prijs vervolgens weer op.

De eerste keer was net na aanvang van de coronapandemie. Tussen mei en juli 2020 ging onder meer de cryptomarkt onderuit. De prijzen herstelden snel daarna, dankzij goedkoop geld van centrale banken en andere fiscale stimuleringsmaatregelen.

Het volgende voorval vond een jaar later plaats. Tussen mei 2021 en juli 2021 incasseerde de cryptomarkt flinke klappens wegens het Chinese anti-cryptobeleid en zorgen over de milieu-impact van het ‘minen’ van bitcoins.

In beide gevallen werden geduldige beleggers uiteindelijk beloond met een koersstijging.

Hoe de waarde van de bitcoin zich de komende periode ontwikkelt, zal indicatief zijn voor de middellange termijn, zegt Glassnode. “Als de koers verder daalt, kan dat beleggers motiveren om de handdoek in de ring te gooien. Een sterke stijging kan daarentegen de broodnodige psychologische opluchting bieden en het aantal munten met een niet-gerealiseerde winst doen vergroten.”

Analisten van zakenbank UBS zijn niet hoopvol gestemd over een mogelijke opleving. Zij benadrukken de cruciale rol die de stimuleringsmaatregelen van centrale banken hebben gespeeld bij eerdere oplevingen. Hier lijkt ditmaal geen sprake van te zijn.

Meer over de bitcoin? Check ook deze stukken eens: