• China gaat de binnenlandse economie aanjagen met een nieuwe stimuleringspakket van omgerekend 128 miljard euro.
  • Die steun is hard nodig, nu de Verenigde Staten hogere importheffingen opleggen die de Chinese export afremmen.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst laat zien hoe een renteverlaging in de VS ook gunstig kan zijn voor China.

ANALYSE – In economisch opzicht zit China in de hoek waar de klappen vallen. Na een goede jaarstart lijken huishoudens weer wat terughoudender te worden met allerlei uitgaven. Het groeitempo van detailhandelsverkopen is bijvoorbeeld teruggevallen van 5,5 procent begin dit jaar tot minder dan 3 procent in april.

De problemen in de vastgoedsector zijn nog altijd niet opgelost en tot overmaat van ramp kondigden de Verenigde Staten woensdag aan dat de importtarieven op allerlei artikelen worden verhoogd.

De heffing op de invoer van elektrische auto’s gaat bijvoorbeeld omhoog van 25 naar 100 procent. Voor Chinese halfgeleiders verdubbelt dat percentage naar 50 procent.

De Chinese exportsector lijkt het zo ook wat lastiger te krijgen, terwijl de economie van China wel een boost kan gebruiken. En die gaat er komen ook.

Eind deze week begint het land met de uitgifte van 1.000 miljard renminbi aan staatsobligaties. De inkomsten worden gebruikt om de economie te stimuleren in gebieden die het economisch lastig hebben, bijvoorbeeld omdat ze getroffen zijn door overstromingen.

Geen magische oplossing voor uitdagingen van China

De plannen vormen geen magische oplossing voor de uitdagingen waar China mee kampt. Bij de huidige wisselkoers vertaalt 1.000 miljard renminbi zich namelijk naar 128 miljard euro. Dat is nog altijd een flink bedrag, maar vergeleken bij het Chinese nationaal inkomen van omgerekend 2.400 miljard euro is het maar een schijntje.

Het gaat echter te ver om de maatregelen als een non-event weg te zetten. De obligatie-uitgifte is namelijk de grootste aanpassing die de afgelopen jaren is doorgevoerd in het Chinese begrotingsbeleid.

Het is een duidelijk signaal dat de overheid steeds een stapje verder durft te gaan wat betreft het aanzwengelen van de afzwakkende economische groei. Beleidsmakers waren in dit opzicht behoorlijk terughoudend, aangezien de wel heel ruime stimuleringsmaatregelen na de kredietcrisis in 2008 de kiem werd gelegd voor grote problemen in de vastgoedsector.

Het faillissement van vastgoedreus Evergrande was in dat opzicht een pijnlijk dieptepunt. Hoewel China die fouten niet wil herhalen, is het mislopen van de groeidoelstelling van 5 procent in het lopende jaar mogelijk nog pijnlijker.

China ziet graag renteverlaging in de VS

Op valutamarkten is overigens nog weinig te merken van de Chinese maatregelen. Dat komt voornamelijk doordat de overheid heel terughoudend is om aan de rente te sleutelen.

Hoewel de Chinese inflatie van 0,3 procent ruim onder de officiële doelstelling van 3 procent ligt, is het officiële rentetarief de afgelopen jaren slechts met een paar minieme stapjes verlaagd. China vreest dat een groeiend renteverschil met de Verenigde Staten druk zet op de renminbi en een vlucht naar dollars op gang brengt.

Voorlopig slaagt het land er met interventies en andere maatregelen in om de renminbi knap op een niveau van 13,8 dollarcent te houden. In China staan ze dan ook te springen om een Amerikaanse renteverlaging. Dan neemt de druk op de renminbi af en als dat gebeurt, komt er meer ruimte om de economie echt een duw in de rug te geven door zelf ook de rente te verlagen.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.