• De Amerikaanse topbelegger Ray Dalio denkt dat de politieke verdeeldheid in de VS kan leiden tot een burgeroorlog.
  • De miljardair en voormalige hedgefondsmanager heeft onder meer gewaarschuwd voor hoge schuldniveaus en politieke conflicten.
  • Popster Taylor Swift is volgens Dalio iemand die mensen kan verenigen.
  • Lees ook: Nog een half jaar tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen: zo staat het ervoor

Voormalig hedgefondsmanager Ray Dalio waarschuwt dat de kans op een burgeroorlog in de VS wel 40 procent is. Hij zegt ook dat hij popster Taylor Swift zou steunen, als zij zich kandidaat zou stellen voor het presidentschap.

“We staan nu aan de rand van de afgrond”, zei Dalio in een recent interview tegen zakenkrant Financial Times, waarbij hij het vooruitzicht van “veel turbulentere tijden” opperde.

Dalio is van Bridgewater Associates, ’s werelds grootste hedgefonds. Ook heeft hij het boek “Principles for Dealing with the Changing World Order: Why Nations Succeed and Fail” gepubliceerd.

De miljardair schatte tegenover de FT de kans op een burgeroorlog in de VS op 35 procent tot 40 procent en voegde eraan toe dat het niet per se een oorlog met veel schieten hoeft te zijn.

Hedgefondsmanager Dalio ziet crisis afkomen op de VS

Dalio luidt al jaren de noodklok over politieke polarisatie en economische onrust in de VS. Hij heeft herhaaldelijk onderstreept dat extreme niveaus van overheidsschuld, enorme ongelijkheid, toenemende interne verdeeldheid en gewelddadige externe conflicten de weg kunnen vrijmaken voor oorlog, revolutie en een nieuwe wereldorde.

Eind 2020 waarschuwde hij dat de VS te maken had met "een vorm van burgeroorlog", omdat massa's mensen naar andere staten verhuisden om redenen die varieerden van politiek tot belastingen. Hij stelde dat Amerika begin 2021 last had van een "vreselijke verdeeldheid" en een beroerde financiële situatie.

Taylor Swift heeft bindende kwaliteiten

Dalio vertelde de FT dat hij na het bijwonen van een concert van Taylor Swift geloofde dat de popster de oplossing voor de Amerikaanse verdeeldheid zou kunnen zijn.

"Ik zag hoe ze mensen van alle soorten - en vele nationaliteiten - samenbracht", zei hij. "Ik zeg dit deels als grap, maar als ze zich kandidaat zou stellen voor het presidentschap en zou luisteren naar goede adviseurs, zou ik overwegen haar te steunen."

Dalio onthulde dat hij een Swiftie was, toen hij een selfie postte van een van de "Eras Tour" concerten van de zangeres in maart.

In een vervolgpost verduidelijkte hij dat hij een grapje maakte. Maar hij meende wel dat "zij veel beter mensen bij elkaar kan brengen dan een van de presidentskandidaten".

Dalio vindt in ieder geval dat de VS een leider nodig heeft die mensen kan verenigen, in een tijd waarin de wereld op scherp staat en mensen verder van elkaar af lijken te staan dan ooit.

LEES OOK: Nek-aan-nek race bij Amerikaanse verkiezingen schept onzekerheid voor financiële markten: wat gaat de dollar doen?