• De inflatie in de VS blijft taai en onderliggend kunnen stijgende grondstofprijzen hierbij weer een extra risico worden.
  • Beleggers rekenen echter op lagere rentes, ook met het oog op tekenen dat de economie afkoelt.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem wijzen erop dat de krachten die de beurs opwaarts potentieel geven, momenteel de overhand hebben.

ANALYSE – Aandelenbeurzen zetten de winstreeks deze week vrolijk voort, met op vrijdag een nieuw slotrecord voor de Dow Jones-index in de VS boven de 40.000 punten. De winsten van deze week waren voornamelijk te danken aan een meevallend cijfer over de Amerikaanse inflatie.

Daarnaast komen er steeds meer tegenvallende macro-economische data en dat voedt de hoop dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar toch nog twee keer de beleidsrente gaat verlagen. Of het nu komt door een lagere inflatie of een verslechterende economie in de VS, de rente moet omlaag, zo lijkt het.

Wat de inflatie betreft toonde de consumentenprijsindex in de VS een lichte daling over april naar 3,4 procent, maar zoals we vaker hebben aangegeven blijft de inflatie taai. Het doel van de Amerikaanse centrale bank van een inflatie van 2 procent is nog niet in zicht.

Duidelijk is dat de centrale bank moeite heeft om de ontwikkeling van de inflatie goed in te schatten. Recentelijk nog waarschuwde Fed-voorzitter Jerome Powell dat de daling van de inflatie langer duurt dan verwacht. De Federal Reserve heeft echter niet alleen een inflatiedoelstelling, maar ook een tweede mandaat: het bevorderen van maximale werkgelegenheid.

De beleidsrente kan dus ook omlaag als de banenmarkt in de VS verzwakt en zoals wij al langer aangeven, ziet het er onder de motorkap van de Amerikaanse economie niet al te rooskleurig uit. Hiermee wordt de verzwakking van de economie wellicht eerder een reden voor verlagen van de beleidsrente de de ontwikkeling van de inflatie.

Vormen grondstofprijzen een risico voor de inflatie?

De hardnekkigheid van de Amerikaanse inflatie zit hem vooral in zaken als de woonlasten van huishoudens, hogere voedselprijzen en stijgende kosten van verzekeringen.

Een belangrijke factor om in de gaten te houden voor de inflatie zijn de prijzen van grondstoffen. De grafiek hieronder toont een mandje van grondstofprijzen en daar is te zien dat die zijn gestegen naar het hoogste niveau sinds 2023.

Eerder dit jaar boekten cacaoprijzen nieuwe records. Die prijzen zijn wel weer wat teruggevallen, maar staan nog relatief hoog. Ook de prijs van koffie is relatief hoog en sinaasappelsap is nog nooit zo duur geweest, net als diverse andere grondstoffen.

Echter, de zwaarste weging in het hierboven getoonde grondstoffenmandje is voor energie. In de grafiek hieronder zie je de koersontwikkeling van Brent-olie sinds het hoogtepunt in 2022, na de inval van Rusland in Oekraïne.

Hoewel de prijs van Brent-olie sinds 2023 in een grote zijwaartse bandbreedte beweegt tussen de grofweg 71 dollar en 97 dollar per vat, is dit jaar toch weer sprake van een langzaam stijgende ontwikkeling. Vooralsnog zijn we op dit punt 'neutraal', maar het blijft natuurlijk wel iets om goed in de gaten te houden.

Naast energie zitten ook de prijzen van edel- en basismetalen in de lift dit jaar. In de grafiek hieronder zie je de goudprijs (zwarte stippellijn), de zilverprijs (blauwe lijn) en het basismetaal koper (groene lijn).

In onze column van begin maart wezen we op de positieve ontwikkeling van de prijzen van goud en zilver.

Voor zilver geldt inmiddels dat de koers vecht met het eerder genoemde weerstandsniveau van 30 dollar per troy once. Een uitbraak boven dat niveau kan zilver naar verdere hoogten stuwen. Wij houden rekening met hogere goud- en zilverprijzen, zolang het proces van hoger bodems en toppen intact blijft.

In deze bijdrage besteden we nog even speciaal aandacht aan de koperprijs, want die flirt met recordhoogtes, aangejaagd door de stijgende vraag naar het rode metaal als gevolg van investeringen in hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en netwerkinfrastructuur.

De rally van de koperprijs, zoals te zien in de onderstaande langetermijngrafiek, zal naar verwachting aanhouden omdat het aanbod moeite heeft om gelijke tred te houden met de groene energierevolutie.

Als de opmars van de koperprijs doorzet, komen we in zogenoemd “unchartered territory” en moeten we maar afwachten waar het eindigt, maar het kan dan flink hoger.

Kortom, de taaie inflatie wordt alleen maar taaier op het moment dat de stijging van grondstoffen dit jaar doorzet. Dat zullen we uiteindelijk in de portemonnee gaan voelen. Voor centrale bankiers wordt de uitdaging dan alleen maar groter, want op de grondstofprijzen hebben ze weinig invloed.

Verwachte daling van rente en inkoop eigen aandelen bieden opwaarts potentieel voor aandelen

Kijken we tot slot naar de ontwikkeling op de aandelenmarkt, dan is het cijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven gewoon goed geweest in de VS. Er waren bij de kwartaalcijfers over de eerste drie maanden van dit jaar wel grote onderlingen verschillen.

Per saldo hebben belangrijke aandelenindices de recordreeks echter voortgezet. Vergeet ook niet, dat er grote nieuwe inkoopprogramma's van eigen aandelen van start gaan. In combinatie met de verwachting dat rentes gaan dalen, kan dat voor een flinke meewind zorgen op de beurs.

De grafiek hieronder toont het beeld bij de brede S&P 500-index. Met het bereiken van nieuwe recordstand is een einde gekomen aan de correctieve beweging van de afgelopen maanden.

Nu geldt in eerste instantie dat de koers van de S&P 500 in ieder geval een tijdje niet at te veel terrein terug moeten geven. Vervolgens kan deze index al snel niveaus tussen 5.500 punten en 5.700 punten bereiken.

Komende weer is er in het staartje van het cijferseizoen nog aandacht voor chipmaker Nvidia, de grote aanjager van de AI-rally op de Amerikaanse beurs.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.