Oekraïense soldaten krijgen in Duitsland een spoedcursus Leopard 1. Zes weken lang trainen ze 72 uur per week om de tanks te leren bedienen, meldt Politico.

Na maanden van smeken, heeft Oekraïne eindelijk wat van het door het Westen beloofde militaire materieel ontvangen, waaronder Leopard 1-tanks en MaxxPro-pantservoertuigen. Maar met uitrusting alleen kunnen ze de oorlog niet winnen.

Trainingscursussen moeten helpen om het materieel goed te benutten. In Duitsland oefenen de Oekraïense troepen eerst met nepmunitie en daarna in echte Leopard-tanks.

“De training is natuurlijk te kort”, zegt de Duitse luitenant-generaal Andreas Marlow tegen Politico. Hij is bij de spoedcursus betrokken en voert daarnaast het bevel over de militaire bijstandsmissie van de Europese Unie ter ondersteuning van Oekraïne.

De rekruten, van tussen de 19 en 71 jaar oud, zijn meestal onervaren als ze aankomen in Duitsland of op andere trainingslocaties. De meesten van hen zijn reservesoldaten of gewone burgers, vertelt Marlow tegen Politico.

Meer tijd om ze te trainen is er echter niet. Het offensief tegen Rusland verloopt moeizaam en Oekraïne heeft al zijn manschappen nodig.

Volgens Marlow vraagt Oekraïne of zijn soldaten ook getraind kunnen worden in het door beboste gebieden trekken of door open vlaktes waar mijnen kunnen liggen.

Nu Oekraïne een deel van zijn eerder verloren land heeft bevrijd, lijken Russische soldaten overal mijnen en boobytraps te hebben verstopt. "Ze verstoppen ze bijvoorbeeld in alledaagse voorwerpen zoals koelkasten, speelgoed en kinderboeken. Het doel is simpelweg zoveel mogelijk schade aanrichten", zeiden Oekraïense militaire experts eerder tegen Insider.

LEES OOK: ‘Neutraal’ China voorziet Russische troepen van helikopters, drones en cruciale ruwe materialen, aldus onderzoek