• Cora van Nieuwenhuizen stopt als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat.
  • De VVD-bewindsvrouw gaat per 1 oktober aan de slag bij brancheorganisatie Vereniging Energie-Nederland.
  • Het vertrek van Van Nieuwenhuizen is de zoveelste wisseling in het demissionaire kabinet-Rutte III.

Cora van Nieuwenhuizen stapt op als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zij heeft een andere baan gevonden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Van Nieuwenhuizen gaat per 1 oktober aan de slag bij Vereniging Energie-Nederland. Die brancheorganisatie meent in haar een nieuwe voorzitter met “ervaring en daadkracht” te hebben gevonden.

Van Nieuwenhuizen wordt opgevolgd door huidig staatssecretaris van Defensie Barbara Visser. Visser wordt dinsdag beëdigd op Paleis Noordeinde en gaat direct aan de slag op haar nieuwe departement. Defensieminister Ank Bijleveld neemt de taken van de staatssecretaris van haar over.

Voordat Van Nieuwenhuizen in 2017 minister werd, was zij onder meer Tweede Kamerlid en Europarlementariër namens de VVD. In een interview met Elsevier twee jaar geleden sprak zij nog de ambitie uit om ooit Mark Rutte op te volgen als partijleider.

Stoelendans in het demissionaire kabinet

Het vertrek van Van Nieuwenhuizen is de zoveelste wisseling in het demissionaire kabinet-Rutte III. In mei legde demissionair minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat zijn taken neer vanwege een burn-out. Hij keerde niet meer terug en werd vervangen door demissionair minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Ook werd VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius benoemd als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Van 't Wout volgde in januari dit jaar Eric Wiebes op als minister voor Economische Zaken, nadat Wiebes vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire was afgetreden. In juli vorig jaar werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, omdat Tamara van Ark doorschoof als minister voor Medische Zorg. Van Ark volgde Bruno Bruins op, die eerder ook oververmoeid raakte en de politiek verliet.

De taken van Blok werden tijdelijk overgenomen door Sigrid Kaag, die tijdelijk een dubbelrol vervulde als demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister van Buitenlandse Zaken. In juli legde Kaag die eerste functie neer, omdat het niet te combineren viel.

Medio juli werd een opvolger voor Kaag benoemd. D66'er Tom de Bruijn is sindsdien minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Ook werd Tweede Kamerlid Dennis Wiersma (VVD) staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en werd Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Die laatste volgde staatssecretaris Stientje van Veldhoven op. Ook zij verliet haar post voortijdig omdat zij ander werk had gevonden.

Lees meer over Nederlandse politici: