• Minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat (VVD) zit de komende maanden thuis met een burn-out.
  • Hij wordt tot er een nieuw kabinet is opgevolgd door Stef Blok, die zijn ministerie van Buitenlandse Zaken aan Sigrid Kaag laat.
  • Ook komt er tijdelijk een extra staatssecretaris voor klimaat en energie.

Demissionair minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat) heeft last van een burn-out en legt het werk voor minstens drie maanden neer.

Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag weten.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zal hem de komende tijd vervangen. Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel, zal tijdens die periode ook als minister van Buitenlandse Zaken fungeren.

Ook komt er een extra staatssecretaris totdat er een nieuw kabinet is. Die moet zich bezighouden met klimaat en energie en zal uit de kring van de VVD komen, meldt de RVD. Wie deze functie gaat vervullen, wordt “zo spoedig mogelijk” bekendgemaakt.

Van 't Wout volgde in januari dit jaar Eric Wiebes op als minister voor Economische Zaken, nadat Wiebes vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire was afgetreden. In juli vorig jaar werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid omdat Tamara van Ark doorschoof als minister voor Medische Zorg.

Van Ark volgde Bruno Bruins op, die eerder ook oververmoeid raakte en de politiek verliet. Momenteel zitten er meer politici thuis met een burn-out, onder wie CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Harry van der Molen. Ook Rens Raemakers (D66) en Zihni Özdil (GroenLinks) kampten met oververmoeidheid door hun Kamerwerk.

Als minister was Van 't Wout nauw betrokken bij de economische coronasteunpakketten. Deze worden met nog eens drie maanden verlengd, bevestigden ingewijden vorige week donderdag. Naar verwachting wordt het pakket dinsdag gepresenteerd.

Voordat Van 't Wout toetrad tot het kabinet, was hij vicefractievoorzitter van de VVD. Eerder was hij onder meer raadslid in Amsterdam en politiek assistent van Mark Rutte, de toenmalige staatssecretaris van Onderwijs.

LEES OOK: Burn-out? Het schuldgevoel dat je hebt is onterecht – zo kom je ervan af